Vesti

Srbi sa severa traže reakciju Ban Ki Muna

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova uputili su danas pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome traže sprečavanje unilateralnih akcija Prištine i osiguranje bezbednosti Srba na severu Kosova i Metohije.

U pismu generalnom skeretraru UN oni su naveli da imaju informacije da će ’Kfor, Euleks i kosovska policija sprovesti akciju koja će ugroziti i kompromitovati bezbednost, stabilnost i živote građana, a možda i pripadnika Kfora i Euleksa’ i da zato pozivaju na njegovo momentalno delovanje. ’Tražimo od vas da sprovedete legalni mandat koji vam je poveren i obavestite SB UN i Generalnu skupštinu i da sprečite operaciju koja bi mogla da ima katastrofalne posledice’, navodi se u pismu koje su potpisali predsednici opština Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica. U pismu, koje je prosleđeno i predstavnicima Unmika, Euleksa, OEBS-a, Kfora, domaćih i međunardonih misija, takođe se tvrdi da se komandant Kfora Erhard Biler ponaša ’neprofesionalno’ i da je “postupao po instrukcijama ambasadora SAD u Prištini Kristofera Dela’. Predsednici četiri opštine sa severa Kosova navode da ilegalne privremene institucije Prištine, Međunarodna civilna kancelarija i ambasadori zemalja Kvinte u Prištini ’zloupotrebljavaju mandat Kfora i Euleksa, koji bi trebalo da obavljaju svoje dužnosti u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN’ i to tako da ’uznemiravaju i maltretiraju civilno stanovništvo na severu Kosova i Metohije’. Predsednici opština ističu da su legalno izabrani voljom građana ’koji su odbili da učestvuju u ilegalno organizovanim izborima privremenih institucija u Prištini’ i koji su im dali mandat da postupaju u skladu sa Ustavom Srbije. Oni tvrde da su pod snažnim pritiskom, i da ih pripadnici Kfora i Euleksa maltretiraju, kriminalizujući srpsku populaciju da bi opravdali ilegalne akcije. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4        

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017