Vesti

G. Vestervele: Nastaviti dijalog što pre

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je da sporazum Beograda i Prištine sa KFOR-om o rešavanju krize na severu Kosova treba da bude primenjen od svih strana i da dijalog Prištine i Beograda što pre nastavljen.

“Mi smo za to da privremeni sporazum bude primenjen od svih strana. Sukobi na etničkoj osnovi nisu prihvatljivi i ne bi trebali da se dešavaju u Evropi’, rekao je Vestervele na konferenciji za novinare nakon susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Vestervele je istakao da sve mora biti učinjeno da se predstavnici Beograda i Prištine ponovo vrate dijalogu. “Zalažemo se da dijalog, započet uz posredstvo EU, bude nastavljen što je pre moguće. Značajno je da se sva pitanja ili nesporazumi rešavaju u okviru dijaloga’, rekao je on. Šef nemačke diplomatije je ponovio stav svoje zemlje da su suveretitet i integritet Kosova zatvorena pitanja i da je mapa zapadnog Balkana konačna. Vestervele je kazao da je EU izgrađena na načelu saradnje a ne konfrontacije, a jednostrana rešenja nisu prihvatljiva. Nemačka podržava evropski put Kosova, kazao je Vestervele i dodao da nastoji da druge zemlje EU koje nisu priznale nezavnost Kosova to učine što pre. Premijer Kosova Hašim Taci kazao je da je akcija vlade na severu bila neophodna zbog sprovođenja vladavine prava i zakona. “Vlada Kosova donela je odluke koja su bile nepohodne za stvaranje normalnijeg i stabilnijeg života za 40 hiljada građana na severu Kosova koji su bili taoci kriminalnih struktura’, rekao je Tači. Dodao je da vlada Kosova u potpunosti sarađuje sa KFOR-om i spremna da ispoštuje sporazum koji će “doprineti da se na severu Kosova uklone barkade, omogući sloboda kretanja i spreče kriminalne aktivnosti’. Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele boravi danas na Kosovu gde razgovara sa kosovskim i međunarodnim zvaničnicima. On se po dolasku u Prištinu susreo sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem. Trenutno šef nemačke diplomatije razgovara sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Đentilinijem, predstavnikom Kancelarije Evropske komisije Haldunom Sinom i šefom EULEKS-a Gzavijeom de Marnakom. Vestervele će razgovarati i sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom, a posetiće i administrativni prelaz Jarinje. Posetom Prištini Vestervele završava balkansku turneju tokom koje je boravio u Podgorici i Dubrovniku.  

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017