Vesti

U Gračanici još nema lekova. Opština može da pomogne

Lekovi za Dom zdravlja i KBC u Gračanici još uvek nisu stigli. Od KFOR-a nema povratnih informacija da li će dopustiti da kamioni sa lekovima pređu administrativne prelaze na severu Kosova, a situacija je alarmantna, kaže dr Rada Trajković.

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici dr Rada Trajković je intervenisala u KFOR-u i objasnila da je stanje u ovom zdravstvenom centru alarmantno jer su zalihe lekova potrošene. Ista je situacija i u KBC Prština sa sedištem u Gračanici, kaže ona za KIM radio. “Nedostaju lekovi, kiseonik, sanitetski material pa se otežano izvode hirurške intervencije. Stanje hroničnih pacijenata se pogoršalo. Sve zalihe su na donjoj granici. Teško je gledati pacijente kojima ne možete pružiti pomoć’. Trajkovićeva kaže da problem sa dostavom lekova nije samo na administrativnim prelazima već i na Carini u južnoj Mitrovici, pa za pomoć koja je stigla od Ministarstva zdravlja Srbije ne postoji način dostave na centralno Kosovo. Rada Trajković kaže da bi lekove prihvatila od svih i da joj ne bi smetao da za pacijente pomoć potraži i od kosovskih institucija. “Imam lekarsku obavezu prema pacijentima da primim pomoć i podršku svih onih koji su dobronamerni, pa ne bih odbacila i pomoć  kosovskih institucija. Razgovarali smo sa sekretarom za zdravstvo u opštini Gračanica,   ali još nema odgovora’, kaže diretkorka Doma zdravlja u Gračanici.   Savetnik gradonačelnika opštine Gračanica, Nebojša Perić pak istče da se za pomoć u lekovima niko nije obratio opštini. “Opština Gračanica može da pomogne u rešavanju ovog problema, ali je potrebno da nam se obrate nadležni iz zdravstvenih institucija, a to do sada niko nije učinio. Mi to možemo da uradimo jedino ako neko zatraži našu pomoć’, kazao je Perić. Opština Gračanica je ranije potpisala memorandum sa Carinom Kosova o oslobađanju lekova od carine, kao i o slobodnom dotoku robe.  

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017