Vesti

B. Stefanović: Kriza na severu Kosova završena

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da je kriza na severu Kosova završena i naglasio da ne možemo dozvoliti da Priština uspostavi svoje institucije na severu, niti da država Srbija bude isterana sa Kosova i Metohije.

’Kriza je završena, ulazimo u dijalog u Briselu. Verujem da ćemo uspeti da rešimo problem carinskih pečata, iako je to potpuno odvojeno pitanje od administrativnih prelaza. To je naša crvena linija. Ne možemo dozvoliti da Priština uspostavi svoje institucije na severu, niti da država Srbija bude isterana sa KiM’, kazao je Stefanović u intervjuu ’Blicu’. On je rekao da je jedinstvo srpskih opština na severu Kosova nužno i da nije dobro što je došlo do prekida sednice skupština opština, ali da to ne treba dramatizovati, jer će sporazum koji je postignut sa KFOR-om biti sproveden.  ’Niti država može bez građana, niti oni mogu bez države. Ipak, ne treba dramatizovati prekid. Sporazum će biti sproveden. Predsednici opština su tražili, bez naše intervencije, da održe sednicu i odlučuju o primeni sporazuma, ne o samom sporazumu’, rekao je on. Stefanović je kazao da ’sada vidimo da je to bilo nepotrebno i da su barikade počele da se uklanjaju odlukama kriznih štabova’. “Ovaj sporazum nije idealan i Srbi sa severa KiM ne prihvataju odredbu o ograničavanju prometa robe na tri i po tone, ali je bio jedini izlaz da se izbegnu napadi na Srbe, moguće žrtve, eskalacija i pokušaji Prištine da uspostavi svoje institucije’, naveo je Stefanović. On je kazao da nije jednostavno vratiti sve kako je bilo pre paljenja Jarinja i zauzimanja prelaza Brnjak od strane ROSU.  ’Dobili smo na vremenu i dobili smo garancije međunarodne zajednice da neće biti novih pokušaja Prištine da jednostrano promeni situaciju na trerenu’, rekao je on i dodao da ’nismo dobili sve što smo hteli’. Stefanović je naglasio da je sporazum ograničava promet na tri i po tone, ali je omogućen promet robe i dodao da je time ’onemogućeno uspostavljanje prištinskih institucija na severu’.  ’Srbi na severu imaju svako pravo da budu nepoverljivi i na oprezu. Ako neko prekrši sporazum vratiće barikade. Sporazumom se država Srbija legitimisala kao suverena na KiM, jer je sporazum postignut sa državom a ne sa lokalnim organima. Isto tako sada je teže da sporazum krši Priština, jer je međunarodna zajednica garant, a KFOR je odgovoran za prelaze’, kazao je on.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017