Vesti

Sednica SB UN trenutak istine za Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN biti ’trenutak istine’ o tome šta se dogodilo proteklih nedelja na Kosovu i Metohiji.

“Srbija je protiv upotrebe fizičke sile za postizanje političkih ciljeva’, rekao je Jeremić, koji očekuje da će o tome biti reči i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Prema rečima Jeremića, posle sednice će biti poznato koliko je ’preporučljivo i poželjno koristiti fizičku silu za postizanje političkih ciljeva’. ’Za Srbiju je to neprihvatljivo. Srbija smatra da se svi problemi mogu rešavati samo dijalogom, a da je jednostrana upotreba fizičke sile neprihvatljiva’, poručio je šef srpske diplomatije posle razgovora sa estonskim kolegom Urmasom Paetom, javlja RTS. Jeremić je dodao da će posle te sednice biti poznat i stav međunarodne zajednice po pitanju agresije, jer, kako je rekao, za Srbiju ono što se dešavalo na Kosovu i Metohiji predstavlja ’pokušaj agresije’. ’Agresija ne sme biti tolerisana niti nagrađivana i za taj stav ćemo pokušati da se izborimo uz upotrebu svih resursa i argumenata’, poručio je Jeremić i dodao da još nije utvrđen datum održavanja sednice. ’Trpimo opstrukcije kao što je bio i nedavno slučaj i iznose se isti argumenti’, rekao je Jeremić. Srpski ministar je rekao da većina članica SB podržava stavove Srbije, pa i po tom pitanju. On je dodao da će Srbija narednih nedelja biti u intenzivnim kontaktima sa svim članicama SB UN, posebno sa onima koje podržavaju pozicije Srbije. Estonski ministar spoljnih poslova rekao je da njegova zemlja snažno podržava dijalog kao način za rešavanje problema. ’Naš stav je da rešenja treba tražiti samo putem mirnih razgovora i dijaloga. Verujem da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i to na odgovoran i efikasan način’, poručio je Paet, dodajući da nasilje i upotreba sile nikada ne mogu doneti rešenje. ’To treba da podrži i međunarodna zajednica’, zaključio je estonski ministar.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017