Vesti

D. Janjić: Do nemira bi došlo i bez specijalaca

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da bi do nereda na severu Kosova došlo i da kosovske specijalne jedinice nisu pokušale da zauzmu administrativne prelaze i carinske punktove na Jarinju i Brnjaku.

Janjić je u izjavi za Radio KIM rekao da motiv za proteste nije bio odlazak specijalaca ROSU na sever Kosova već dogovori koje je šef beogradskog pregovaračkog tima pravio sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri. „Opozicione stranke Srbije koje su uticajne na severu Kosova su prve krenule sa mobilizacijom građana jer su sumnjale u način pregovaranja sa Prištinom. Njihov motiv za mobilisanje nije bio neposredni događaj sa specijalcima, niti zaustavljanje automobila na carini već nedozvoljavanje, kako je to rekao Marko Jakšić, da u mraku budu prodati ili izdati“, kazao je Janjić.  On ističe da je Demokratska stranka napravila grešku time što je preporučila svom čoveku, načelniku Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenku Nedeljkoviću da se priključi već pripremljenoj mreži i akcijama na severu.  „Protesti su bili pripremljeni, a demokrate su prišle verujući da će izmanipulisati ceo proces. Onda se dogodilo ono što je ljude na barikadama okupilo, a to je izlazak specijalaca i kasnije neredi i paljenje prelaza“.  Janjić navodi da je dobra strana sporazuma, postignutog između predstavnika Vlade Srbije i KFOR-a to što je izbegnuta konfrontacija onih koji su protestvovali i KFOR-a, ali da sa druge strane, on verifikuje promenjeno stanje stvari na terenu. „Kada se skine ta privremena prisutnost KFOR- a, ostaće ono što su kosovske vlasti htele, a to je pečat sa oznakom Carinska službe Kosova i pripadnici te službe na kontrolnim punktovima na severu Kosova. Na ulicama i putevima je rešeno pitanje koje je trebalo da bude na stolu pregovarača u Briselu“.  S druge strane, kako kaže Janjić, Hašim Tači je dobio kontrolu nad granicom na severu Kosova time što je izabrao pravi momenat za slanje specijalca na administrativne prelaze.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017