Vesti

Kuper zatražio privremeno rešenje za situaciju na severu

Posrednik EU u pregovorma Beograda i Prištine Robert Kuper zatražio je danas od kosovskih vlasti da smire situaciju na severu Kosova i pronađu privremeno rešenje do nastavka pregovora u septembru, saznaje KIM radio iz dobro obaveštenih izvora u Prištini.

Iako se očekivalo da će evropski posrednik u Prištinu doći se rešenjem za novonastalu situaciju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, Kuper je od predstavnika kosovskih i srpskih institucija tokom svoje posete regionu zatražio da dođu do privremenog dogovora, koji bi se sprovodio do septembra kada bi se nastavili pregovori Beograda i Prištine. Deo tog dogovora bi podrazumevao slobodu kretanja putnika preko administrativnih prelaza, kao i na celom severu Kosova, radi čega bi se od Srba zahtevalo da uklone barikade. Međutim, protok robe preko prelaza Jarinje i Brnjak bio bi i dalje privremeno obustavljen „zbog tehničkih nemogućnosti nastalih nakon spaljivaja prelaza“. Ipak, ostaje nejasno kakav bi ustupak trebala da napravi prištinska strana, a spekuliše se da bi to mogao da bude povratak KPS policajaca srpske nacionalnosti na prelazima.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017