Vesti

Na Jarinju rigoroznija kontrola

Za razliku od administrativnog prelaza Jarinje, na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka, jutros nije bilo rigorozne kontrole prenosa robe preko ovog prelaza na severu Kosova. Preko Brnjaka bez problema dopremljeni hleb i mleko.

Administrativni prelaz Brnjak kontrolišu pripadnici KFOR-a iz Francuske, Maroka i Austrije, a na punktu su stacionirani i pripadnici kosovske pogranične policije.  Saobraćaj na ovom prelazu se odvija bez dužih zadržavanja i do jutros nije bilo zabrane uvoza robe iz Srbije koja se prevozi u manjim vozilima, kao što je to slučaj sa drugim prelazom na severu Kosova, odnosno prelazu Jarinje, javlja Tanjug. Srbi su proveli osmu noć na barikadama u mestima Zupče u opštini Zubin Potok, na putu ka prelazu Brnjak, kao i u Rudaru u opštini Zvečan i u Leposaviću na putu koji vodi ka prelazu Jarinje. Na ovim prelazima kontrolu putničkog saobraćaja vrše pripadnici KFOR-a, a na punktu Jarinje sinoć je zabranjen prelazak vozila koja prevoze bilo kakve namirnice ili robu. Vojnici KFOR-a zabranili su prelazak čak i vozilima koja prevoze lekove, a sa punkta Jarinje vraćena su i vozila natovarena ogrevom. Vozači su preneli da su im američki vojnici iz sastava KFOR-a saopštili da imaju naredbu da zabrane prelazak vozila natovarenih robom, a prelazak je dozvoljen samo putničkim automobilima bez tovara.  Jednom većem vozilu koje je prevozilo štampu na sever Kosova jutros nije dozvoljen prelazak administrativne linije na prelazu Jarinje, rekao je za Tanjug Milinko Kučević, vozač ’Future plus’ koja distribuira štampu. Kako je rekao Kučević, njegov kolega, nakon što je vraćen sa prelaza Jarinje, alternativnim putnim pravcima dovezao na sever Kosova novine. Ti alternativni putevi su, kako je dodao, loši i veoma je teško njima dopremati štampu. Sam Kučević je zadržan na prelazu Jarinje, ali je na kraju ipak pušten da pređe ovaj punkt, jer je bio u manjem vozilu, tako da će štampa namenjena srpskim sredinama južno od Ibra biti distribuirana. Hleb iz Raške i mleko, takođe, nisu mogli da bude uvezeni na sever Kosova preko prelaza Jarinje, ali i pored zabrane, hleb i mleko su stigli u Kosovsku Mitrovicu zahvaljujući alternativnim putnim pravcima. Na severu Kosova ovoga jutra nema nestašice osnovnih životnih namirnica.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017