Vesti

Poboljšana humanitarna situacija na severu [VIDEO]

Nakon otvaranja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova, humanitarna situacija se polako poboljšava.

Prelazi Brnjak i Jarinje otvoreni su za putnički saobraćaj. Kamionima sa robom ne dozvoljava se prelaz, pa se roba, lekovi, novine i životne namirnice prebaciju iz kamiona u putnička i kombi vozila i tako prelaze na Jarinju. U prodavnicu Dušana Radovanovića u Zvečanu pristigli su hleb, mleko, mlečni proizvodi i štampa, što je ovih dana bila roba, čiji se nestanak prvo osetio. „Bilo je straha i panike jer su se osnovne životne namirnice naglo kupovale, a već danas je malo bolja situacija“, kazao je Radovanović. I druga naselja na severu Kosova jutros su snabdevena osnovnim životnim namirnicima. Penzionerka Stojanka Milanović kaže da je jutros u prodavnicama bilo dovoljno mleka, hleba, povrća…Prema najavama, u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici u toku dana ili sutra ujutru pristići će lekovi, preparati i druga sredstva neophodna za rad ove zdravstvene institucije. “Poslata je određena količina krvnih derivata koje smo dobili, a u toku dana ili sutra stići će i druga pomoć u lekovima, sanitetskim materijalom i svim onim  sredstvima koja su nam neophodna za normalan rad’, kazao je Milan Jakovljević, direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici. Na administrativnom prelazu Jarinje propuštena su u toku dana i dva kamiona Crvenog krsta sa humanitarnom pomoći namenjenoj stanovnicima ovog dela Kosova i Metohije. U crvenom krstu navode da su u paketima pomoći konzervirana hrana i gotova jela, ali i sredstva za higijenu- sapuni, šamponi, deterdženti i slično. Normalizacija situacije from kim on Vimeo.  

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017