Vesti

SB Kosova: Sve aktivnosti u skladu sa zakonom

Savet za bezbednost Kosova ocenio da su sve aktivnosti koje je Vlada Kosova preduzela legitimne i u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.

Na sednici kojom je predsedavao premijer Kosova Hašim Tači Savet je analizirao situaciju nakon što je Vlada Kosova uvela zabranu uvoza robe iz Srbije i pokušala da uspostavi kontrolu nad prelazima Jarinje i Brnjak, prenosi Beta. U zaključcima sa sastanka se navodi da Savet zahteva od svih bezednosnih agencija da usko korodiniraju aktivnosti kako bi se obezbedilo puno ostvarivanje reda i zakona na celoj teritoriji Kosova. Takođe se zahteva koordinacija aktivnosti i mera sa međunarodnim mehanizmima na Kosovu koji imaju ovlašćenja u oblasti vladavine prava. ’Ova koordinacija treba da bude uvek u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova’, navodi se u saopštenju iz Vlade Kosova. Savet, takođe, zahteva da te agencije zadrže najveći stepen pripravnosti i svim sredstvima intervenišu ako bude doveden u pitanje ’državni suverenitet i unutrašnje državno ustrojstvo Republike Kosovo’. Navodi se da agencije i državne institucije Kosova koordiniraju napore kako bi se pomoglo gradjanima severa Kosova, pre svega na obezbedjivanju hrane i lekova radi predupredjenja bilo kakve humanitarne krize. Savet zahteva i deblokadu puteva koji vode prema graničnim administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i traži da se ti putevi ne deblokiraju, pronađu novi koridori koji će omogućiti snabdevanje građana životnim namirnicama.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017