Vesti

Dačić pozdravio otvaranje prelaza

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio da je otvaranje prelaza Brnjak i Jarinje najava da su mogući dogovor i rešenje za problematičnu situaciju.

’Dobra je vest da je su ti administrativni prelazi otvoreni barem za putnički saobraćaj’, rekao je Dačić nakon zatvaranja tradicionalne manifestacije ’Gročanske večeri’ u beogradskoj opštini Grocka. Dačić je ukazao da ’Srbija ima mogućnost da odgovori istom merom, odnosno da zatvori za prolazak sve druge administrativne prelaze prema Kosovu, naročito tamo gde pripadnici albanskog naroda imaju interesa da ti prelazi rade’. On je, međutim, naglasio da ’Srbija ne želi da povlači bilo kakve jednostrane poteze, bez obzira da li su oni izazvani od strane Prištine, jer smatra da problem treba rešiti mirnim putem’. Dačić je ponovio da Srbija čini sve kako bi zaštitila legitimne interese Srba na Kosovu i Metohiji, da se nastavi dijalog i dođe do nekih rešenja. Prema njegovim rečima, otvaranje prelaza Brnjak i Jarinje je odluka koja bi mogla da prethodi postizanju još nekog, makar privremenog rešenja da bi se situacija vratila u stanje pre blokade, istakavši da se mora uložiti napor kako bi se izbegla svaka vrsta sukoba s Kforom i Euleksom. ’To su predstavnici međunarodne zajednice koja, iako je pokazala pristrasnost, ipak predstavlja realnost na Kosovu’, rekao je on i dodao da takođe, ’treba uložiti napore da se sačuvaju i zaštite svi legitimni interesi Srba kako bi se nastavio dijalog u cilju kompromisnog rešenja’. Srpski ministar je naveo da je problem što i dalje roba iz Srbije ne može slobodno da ide na Kosovo ukazavši da ’srpski narod nije podložan ’pi-arovskoj, odnosno marketinškoj obradi tema. ’’Da se to dešava nekom drugom narodu sa prostora Balkana, mislim da bi to bile vesti o humanitarnoj katastrofi’, objasnio je Dačić istakavši da je reč o realnom problemu na koji se mora ukazati jer ima direktne posledice na stanovništvo.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017