Vesti

ZC: Najugroženiji pacijenti na dijalizi [VIDEO]

Rad Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici ozbiljno je doveden u pitanje zbog zatvaranja administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje i sve su manje mogućnosti da se pacijentima pruži adekvatna zdravstvena zaštita, upozorio je direktor Zdravstvenog centra u Kosovkoj Mitrovici, Milan Jakovljević.

Dr Jakovljević je na konferenciji za novinare apelovao na komandanta KFOR-a da omogući neosmetani transport bolesnika prema kliničkim centrima kako bi im se pružila adekvatna pomoć. “Mi ćemo uputiti pismo komandantu KFOR-a i tražiti da sve ovo razmotri i da se omogući snabdevanje bolnice kroz administrativnu liniju. Ovde se leče svi najteži bolesnici u pokrajini’, ukazao je Jakovljević. Pogledajte kompletan video prilog: Nedostatak lekova i medicinskih materijala na severu Kosova from kim on Vimeo. Jakovljević je osim toga istakao se da ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaju određeni lekovi kao i boce sa kiseonikom. “Bolničkom centru nedostaju anestetici, setovi za dijalizu, lekovi za pacijente kardiologije. Imamo 30 pacijenata na dijalizi i svuda u svetu ovi pacijenti se smatraju za najteže pacijente jer ako im se dijaliza ne uradi oni su osuđeni na smrt’, naglasio je dr Jakovljević. Jakovljević je istakao da kiseonika ima za par dana nakon čega će bolnica ostati u potpunosti bez kiseonika čime će biti dodatno ugroženo lečenje pacijenata sa karcinomom, bolesnika sa apopleksijama, a takođe dovedene u opasnost bebe na neonatologiji.    

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017