Vesti

V. Jeremić: Kosovo van regionalnih skupova

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je Kosovo pokušavalo da podnese aplikaciju kako bi postalo član neke od tri inicijative kojima Srbija predsedava.

’Za Kosovo u ovim organizacijama nema mesta, jer su u njima isključivo nezavisne suverene države’, rekao je Jeremić novinarima posle obraćanja koordinatorima Jadransko jonske inicijative na sastanku u Beogradu. Kada je reč o regionlanim skupovima, on je naglasio da je politika Srbije jasna, a to je da predstavnici Prištine ne mogu na njima da učestvuju. ’Ne možemo da govorimo ni o članstvu, ni o formatu učešća koji bi bio van okvira UMNIK i rezolucije 1244, koja je prilično jasno definisala način na koji bi, eventualno, predstavnicima Prištine bilo dozvoljeno da učestvuju na takvim skupovima’, objasnio je Jeremić. On je, kao primer, naveo skup u Luksemburgu koji je održan u ponedeljak, gde su se ministri spoljnih poslova Evrope sastali sa ministrima spoljnih poslova država zapadnog Balkana. Predstavnici Prištine tu su bili prisutni, ali u okviru jasno definisanih parametara, uz pratnju UMNIK-a, prenosi FoNet.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018