Vesti

Poslanici traže pravedno suđenje Haradinaju

Poslanici Skupštine Kosova zatražili su danas od Haškog tribunala da omogući korektan i pravedan proces u suđenju Ramušu Haradinaju sredinom ovog meseca.

Poslanici albanskih stranaka su tokom rasprave na današnjoj vanrednoj sednici parlamenta bili jedinstveni u uverenju da je Haradinaj nevin u odnosu na optužbe da je počinio ratni zločin tokom sukoba na Kosovu. Parlament je usvojio dve preporuke Haškom tribunalu. Jedna se odnosi na korektnost postupka u tribunalu, a druga na obavezu kosovskih institucija da Haradinaju i još dvojici optuženih pripadnika bivše OVK bude pružena pravna i materijalna podrška tokom suđenja. Obraćajući se poslanicima Skupštine tokom rasprave, kosovski premijer Hašim Tači je kazao da se obnovljeni proceš protiv Haradinaja ne tiče samo sudbine pojedinca, već borbe cele OVK. Tači je obećao podršku borcima OVK, u meri u kojoj to dopuštaju zakon i Ustav Kosova, izražavajući uverenje u njihovu nevinost. Inicijator ove debate, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi, zahtevao je da Haradinaj dobije institucionalnu podršku, pošto ima utisak kao da su Haradinaj i njegovi saborci ilegalno u Hagu. Poslanik Fatmir Limaj, kojeg zbog imuniteta EULEKS ne može da uhapsi zbog sumnji u počinjene zločine u selu Klečka, rekao je da treba stvoriti poseban fond za zaštitu boraca OVK.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018