Vesti

A. Vlasi: Podela Kosova otvorila bi pitanje Preševske doline

Bivši komunistički funkcioner Azem Vlasi izjavio je da na Kosovu niko neće da razgovara o podeli, ali da bi nametanje ideje pripajanja severa Kosova Srbiji istovremeno otvorilo pitanje podele Srbije, odnosno pripajanja Preševske doline Kosovu.

’O toj ideji se, međutim, ne diskutuje, jer nije realna. Treba da shvatimo da je geopolitička karta Balkana, koja je nastala nakon raspada bivše Jugoslavije, konačna’, rekao je Vlasi radiju Slobodna Evropa, prenosi Beta. Vlasi je naveo da postoji nova realnost, a to je  sedam novih država na prostoru bivše Jugoslavije. ’Politička pamet nam nalaže da se okrenemo budućnosti i razgovaramo o uredjenju naših odnosa. Moramo jednom zauvek shvatiti da je Jugoslavija bila jedini okvir za neku formu zajedničkog života Srba i kosovskih Albanaca. Nestankom Jugoslavije definitivno je nestala mogućnost da Kosovo i Srbija budu u jednoj državi. Kad u jednoj državi nisu mogli ostati Srbija i Crna Gora, u kojima žive dva naroda po svemu najbliža, kako bi onda Kosovo i Srbija mogli ostati u zajedničkoj državi’, istakao je Vlasi.  Vlasi je dodao da postoji mogućnost da Kosovo i Srbija žive u dobrosusedskim odnosima. ’Mislim da je moguće izgraditi dobrosusedske odnose. Nametanje ideje o podeli, o razgraničenju, kako god je nazvali, samo govori o tome da se Srbija još nije oslobodila recidiva prošlosti. Priča o tome da još nije sve razjašnjeno oko granica Srbije i Kosova podrazumeva otvaranje tog pitanja i na drugim punktovima bivše Jugoslavije. A videli smo dokle nas je to dovelo i kroz šta smo sve prošli’, rekaoje Vlasi. Povodom situacije na severu Kosova, Vlasi je naveo da se radi o nametnutom pitanju koje ima za cilj da dovede u pitanje ’status Kosova kao celine’, ali da otvaranje pitanja podele Kosova automatski otvara pitanje odvajanja Preševske doline od Srbije. ’Ako se kaže da bi Srbi sa severa Kosova radije živeli u Srbiji nego na Kosovu, pa i Albanci iz Preševske doline bi, ako ih pitate, rekli da bi više voleli da žive u državi Kosovo nego u Srbiji’, rekao je Vlasi ističući kako je nezavisnost Kosova, odnosno Kosovo kao nova država, ’definitivna činjenica’. Međunarodni sud pravde je, naveo je Vlasi, utvrdio da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, što je prihvatio i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017