Vesti

D. Ćosić: Podela Kosova jedino rešenje

Bivši predsednik SRJ Dobrica Ćosić ocenio je da se ’vekovni anatagonizmi’ Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji može prevazići jedino njihovim trajnim razgraničenjem.

On je dodao da Slobodan Milošević nikada nije prihvatio takav predlog koji je dolazio i iz SAD.  ’O Kosovu i Metohiji zaludno govorim i pišem četiri decenije predlažući demokratsko, pravedno, kompromisno i trajno razgraničenje. To je jedini način da se prevaziđu vekovni antagonizmi između Albanaca i Srba’, kazao je Ćosić. Prema njegovim rečima, razgraničnjem bi se ’zaustavila velikoalbanska ekspanzija i stvorili uslovi za normalan život oba naroda’. Ćosić, je ocenio da politika prema Kosovu mora biti promenjena kako kosovski problem ne bi ostao dugotrajan i opasan. ’Ako svi činioci kosovske tragedije ne promene pretpostavke svoje politike prema toj radijacijom zatrovanoj zemlji u kojoj još ne vlada razumna tolerancija, kosovsko pitanje će ostati dugotrajan i opasan problem Balkana i Evrope’, naveo je Ćosić. Ćosić je naveo da je više puta razgovarao sa bivšim srpskim predsednikom Slobodanom Miloševićem o Kosovu ali da se nikada nisu usaglasili. ’Najpre sam mu 1991. godine, preneo američki predlog o podeli Kosova prema kojem bi Srbiji pripala trećina Kosova i Metohije, ali Milošević nije odustajao od srpskih zabluda sve do kumanovske kapitulacije u malom svetskom ratu protiv Srbije’, kazao je Ćosić. ’Taj samouvereni političar je tvorac najbesmislenijeg paradoksa u srpskoj istoriji, on je kosovski poraz slavio kao pobedu koja se brzo porekla u haškoj sudnici’, naveo je Ćosić. On je rekao da smatra ’pogrešnom srpsku državnu politiku prema Kosovu i Metohiji od Nikole Pašića do Borisa Tadića’ i dodao da su ’u toj pogrešnoj, jednosmernoj i poraznoj politici’ uporno participirali Srpska pravoslavna crkva i patriotska inteligencija Srbije. Ćosić je ocenio da države Zapada u osnovi prema Srbiji nisu napustile politiku pritisaka i ucenjivanja započetu krajem prošlog veka. ’Istorija nam se piše u haškoj sudnici. Nas danas raduju samo uspesi naših sportista’, kazao je on. Prema njegovim rečima, nada u stvaranje Evropske unije u kojoj bi i srpski narod stekao životnu bezbednost i dostojanstvo, brže stupio u ekonomski i kulturni preporod, dejstvom mnogih činilaca, pretvara se u fatamorganu.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017