Vesti

M. Kusari Ljilja: Carina od 10 odsto na robu iz Srbije i BiH

Ministarka trgovine i industrije u Vladi Kosova Mimoza Kusari Ljilja najavila je da će za robu proizvedenu u Srbiji i Bosni i Hercegovini biti uvedena naplata carine od 10 odsto za ulazak na kosovsko tržište.

Kako navode prištinski mediji, to će biti prva mera kosovske vlade za uvođenje reciprociteta zbog blokade kosovskih proizvoda čija prodaja nije dozvoljena na tržištu Srbije i BiH, jer Beograd i Sarajevo ne priznaju nezavisnost Kosova a time i carinske pečate na kojima piše Republika Kosovo. ’Prvo će biti naplaćivana carina od 10 odsto i ako vidimo da nema rezultata, počećemo blokadu na uvoz robe u celini, kao što rade sa robom sa Kosova u ove dve zemlje’, izjavila je Kusari Ljilja za TV stanicu ’Top čenel’ iz Tirane, prenosi Blic. Prema njenim rečima, roba koja dolazi iz Srbije i BiH je lako zamenjiva proizvodima iz drugih zemalja.  ’Iz Srbije uglavnom uvozimo pšenicu. Tražili smo od drugih država osnovne artikle, kao što su šećer, različiti materijali i proizvodi za prehrambenu industriju’, rekla je ministarka trgovine.  Ona je navela da izvoz robe iz Srbije na Kosovo dostiže sumu od preko 370 miliona evra, a iz BiH oko 80 miliona.  Kosovo, Srbija i BiH su potpisnice sporazuma CEFTA sa ostalim tržištima jugoistočne Evrope, u kojem nema carine u kretanju robe, već samo poreza u visini od 18 odsto. Povodom najave Prištine da će 1. juna biti uveden porez od 10 odsto na robu iz Srbije, šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović ocenio je da je reč o jednostranoj meri koja nije u skladu sa principima CEFTA sporazuma.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017