Vesti

Gračanica: Održan prvi sastanak partnera zelene Agende

Održan prvi sastanak partnera zelene Agende, na kojem su prisustvovali gradonačelnik opštine Gračanica Bojan Stojanović, veliki broj NVO i predstavnici lokalnih samouprava i građana.

Cilj zelene Agende je da ujedini lokalne NVO, građane, lokalnu samoupravu i biznis sektor kako bi razvili zajedničku strategiju i akcioni plan za razvoj lokalne zajednice kojim će se bazirati na postojećim prirodnim i kulturnim resursima.  Nenad Rikalo ispred grupe 3E Institut na sastanku partnera zelene Agende u Gračanici je istakao da je opština Gračanica prva opština na teritoriji Kosova koja je prepoznala potrebu da brigu o svojoj budućnosti realizuje kroz pristup održivog razvoja. “Opština Gračanica je prva opština na teritoriji Kosova koja ima usvojenu strategiju o zaštiti životne sredine po metodologiji zelene Agende. Na teritoriji Kosova do sada su rađeni pilot projekti, i do sada nijedna opština to nije usvojila, veoma sam zahvalan opštini Gračanica koja je podržala ovaj naš projekat zelenu Agendu’, kazao je Rikalo. Gradonačelnik Bojan Stojanović je istakao da je projekat zelena Agenda veoma bitan za opštinu Gračanica, jer je projekat zaštite životne sredine implementacija za bolji život građana. “Moramo da proverimo sistem vrednovanja i probudimo svest kod ljudi šta je to što nama treba i da vidimo šta je to od čega krećemo. Zaštita životne sredine je jedan od važnijih proriteta u opštini Gračanica, od regulisanja otpadnih voda i deponija za smeće, pa i zaštite prirodnih i kulturnih dobara koje imamo’, rekao je Stojanović. 3E institut je inicirao pokretanje projekta zelena Agenga kako bi se planiranje održivog razvoja zasnovalo na lokanim, prirodnim, socijalnim i kulturnim vrednostima.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017