Vesti

MŽK: Tražimo bolju zdravstvenu zaštitu i osiguranje

Na Međunarodni dan akcije za žensko zdravlje, Mreža žena Kosova (MŽK) danas je zatražila zdravstveno osiguranje za sve građane Kosova i kvalitetnije zdravstvene usluge.

Na ovaj dan svi ljudi širom sveta javno potvrđuju svoju posvećenost  ženskim pravima na zdravlje. U saopštenju, koje je Mreža žena Kosova dostavila Radiju KIM, je istaknut zahtev za punu podršku i neposrednu akciju za poboljšanje zdravstvene zaštite i osiguranja na Kosovu. MŽK navodi da su, uprkos pravnim obavezama Vlade Kosova u obezbeđivanju kvalitetnijih zdravstvenih usluga građanima, standardi kosovskih zdravstvenih sistema među najnižim u regionu, a godišnji troškovi za lečenje po glavi stanovnika su najmanji u Evropi. “Javni zdravstveni sistem, finansiran od strane konsolidovanog budžeta Kosova, iznosi samo 9, 2% državne potrošnje. A to je neadekvatno i neprihvaljivo’, navedeno je u saopštenju. Mreža žena Kosova podseća Vladu da je, u skladu sa postojećim zakonima i obavezama, odgovorna da obezbedi kosovskim ženama kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017