Vesti

Sabor SPC zabrinut zbog stanja na Kosovu i Metohiji

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izrazio je zabrinutost zbog stanja na Kosovu i Metohiji, teškoća kroz koje prolaze Mitropolija crnogorsko-primorska i Republika Srpska i SPC u Bosni i Hercegovini, kao i zbog odnosa makedonskih vlasti prema Ohridskoj arhiepiskopiji.

U saopštenju Sabora, posle dvonedeljnog majskog zasedanja, navodi se da posebnu zabrinutost u dušama članova Sabora izaziva nepostojanje uslova za povratak prognanih i izbeglih sa Kosova i Metohije, kao i novo ugrožavanje srpske imovine i domova i nemogućnost obnove više od stotinu porušenih hramova. Sabor je od državnih organa Crne Gore zatražio da poštuju sopstveni Ustav, kao i prava svake crkve i verske zajednice, pa i SPC, zajamčena domaćim i međunarodnim zakonima. ’Bila bi zaista velika bruka i sramota da se po ta prava i po pravdu mora ići u Brisel, Strazbur ili Vašington’, navodi se saopštenju. Sabor SPC, takođe, traži od svih - kako domaćih političkih struktura tako i od relevantnih stranih činilaca i centara odlučivanja - da poštuju Dejtonski sporazum i da tako grade dugoročni mir u BiH. Kada je reč o Crnoj Gori, Sabor je s posebnom pažnjom razmotrio ozbiljne teškoće sa kojima se suočavaju Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije SPC koje deluju u toj državi. Učesnici Sabora su, takođe, izrazili zabrinutost zbog teškoća kroz koje prolazi Republika Srpska, a samim tim i SPC u Bosni i Hercegovni.  Sabor je, kako se navodi, uveren da i građani Republike Srpske, poput građana u savremnim demokratskim državama uopšte, imaju pravo na slobodno plebiscitarno izjašnjavanje o pitanjima koja smatraju važnim, jer je to pravo najizrazitiji, ako ne i jedini primer neposredne demokratije. Najviše zakonodavno telo SPC je konstatovalo da, uprkos kritikama međunarodnih organizacija da krše verske slobode i ljudska prava, vlasti u Makedoniji istrajavaju na progonu kanonskog arhiepiskopa ohridskog Jovana i odbijaju da registruju Ohridsku arhiepiskopiju, autonomnu Pravoslavnu crkvu koja je u punom jedinstvu sa svim pravoslavnim crkvama u svetu. Razmatrajući pitanje predstojećeg svečanog obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta (313-2013) u Nišu, rodnom gradu svetog cara Konstantina, arhijereji SPC su uputili pismo vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju u kome se zalažu za što skorije sazivanje Svetog i Velikog sabora pravoslavne crkve. Sabor je pozdravio bratsku spremnost Ruske pravoslavne crkve i velike ruske države da pomognu poduhvat unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save na Vračaru. U saopštenju se navodi da je Sabor izvršio reorganizaciju i arondaciju pojedinih eparhija u Srbiji, u Evropi, u Americi i u Australiji, a većina upražnjenih episkopskih katedri je popunjena, dok su za neke, do daljnjeg, postavljeni episkopi administratori. Odloženo je, do daljnjeg, izdvajanje novih eparhija iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kao i obnova Raške eparhije, dok se ne steknu neophodni uslovi za to. Sabor je pozdravio vraćanje verske službe u Vojsku Srbije, kao i odluku države o vraćanju crkvenih knjiga. Za nove članove Sinoda izabrani su episkopi sremski Vasilije, bački Irinej, šumadijski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017