Vesti

Prizren: Ketrin Ešton posetila crkvu Svetog Đorđa

Arhimandrit manastira Visoki Dečani Sava Janjić zatražio je od visoke predstavnice EU za spoljnu politiki i bezbednost Ketrin Ešton da podrži povratak kosovskih Srba i ekonomsko jačanje srpske zajednice na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Eparhije raško prizrenske otac Sava dočekao je juče Ketrin Ešton tokom njene posete crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu. ’Objasnio sam Eštonovoj kako smo prošli jedan vrlo težak period i da je u Prizrenu ostalo samo dvadesetak Srba. Rekao sam da je ova crkva i čitav ovaj kompleks bio razrušen. S druge strane, objasnio sam da smo naporima našim, ali i uz pomoć dobrih ljudi iz međunarodne zajednice i lokalnog stanovništva, uspeli da obnovimo naše svetinje i da ujedno radimo i na obnovi naše zajednice’, rekao je otac Sava. Prema njegovim rečima, zato je veoma važno da međunarodna zajednica podrži povratak Srba i stvaranje ekonomskih i bezbednosnih uslova za njihov normalan život. ’Objasnio sam visokoj predstavnici EU da je mnogo važno da srpski narod na ovim prostorima mora da ima svoju budućnost i da u tome u velikoj meri očekujemo pomoć Evrope i u institucijalnoj zaštiti, ekonomskoj, političkoj i u svakoj drugoj oblasti’, dodao je otac Sava.  Prema njegovim rečima, bilo kakva rešenja za budućnost treba da sadrže i potrebe srpskog naroda koji je u najteže vreme uspeo da svojom žrtvom ostane na Kosovu i Metohiji. ’Posebno sam pomenuo i potrebu zaštite naše kulturne baštine koja je veoma važna kao deo našeg identiteta, ali i kao deo celokupnog evropskog kulturnog nasleđa na ovom prostoru’, naveo je Sava Janjić.   Prema njegovim rečima, SPC želi da gradi mostove pomirenja, tolerancije sa ljudima i da doprinese suživotu svih ljudi, bez obzira na veru i naciju.   ’Gospođa Ešton je potvrdila da će EU i dalje raditi na tome da se stvore uslovi za normalan život kod svih zajednica, posebno kod onih koje imaju teškoća’, rekao je otac Sava.   U Prizrenu je pre rata živelo oko 12.000 Srba, a danas je ostalo samo njih 18.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017