Vesti

K. Mitrovica: Simpozijum o neonatalnoj hirurgiji

Simpozijum pod nazivom ’Intestinalna opstrukcija u neonatalnoj hirurgiji ’ održan je juče na Institutu u Kosovskoj Mitrovici. Predavači na seminaru eminentni lekari iz Beograda, Niša i Kragujevca.

Organizaror simpozijuma, dečiji hirurg Zlatan Elek rekao je u izjavi za Kontakt Plus radio de je cilj održavanja simpozijuma  bolje upoznavanje sa temama iz oblasti neonatalne hirurgije, ali i davanje uputstava za rad sa decom neonatalnog uzrasta u ustanovama sa sekundarnom zdravstvenom zaštitom.  Uvodno predavanje održala je profesor Medicinskog fakulteta niškog Univerziteta Ružica Simić koja je ukazala da je tačna dijagnoza ustvari suština preživljavanja dece. ’ Na simpozijumu smo imali revijski prikaz poznatih i specifičnih uzroka neonatalne opstrukcije u hirurgiji. Suština svega je da brza i tačna dijagnoza i brza terapiaja, koja je najčešće hirurška, suština u preživljavanju ove dece’, istakla je dr Simić. Dečiji hirurg sa Instituta za majku i dete u Beogradu Blagije Grujić za Kontakt Plus kaže da je na simpozijumu postignuta razmena iskustava koja se tiču neonatalne hirurgije. ’ Seminar je koncipiran tako da se svi segmenti problematike u najranijem uzrastu, u prvih nekoliko meseci života, problemi u hirurškoj patologiji prepoznaju, dijagnostikuju i na najuspešniji i najsavremeniji način i operativno leče. Tako da se jedan široki dijapazon intestinalnih - crevnih opstrukcija bilo zbog nerazvijenosti jednjaka, creva ili debelog creva, jedan kompletan pristup ostvari u smislu i dijagnostike, terapijskog koncepta i nege takvih pacijenata ’, istakao je dr Grujuć.  Neonatalni period dece počinje odmah po rođenju i traje 28 dana. Simpozijumu u Kosovskoj Mitrovici, koji je pre svega posvećen radu sa decom koja su u najranijem detinjstvu suočena sa hirurškim problemima,   prisustvovali su lekari svih profila i medicinske sestre.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017