Vesti

Posle Mladića novi uslov-Kosovo?

Dušan Janjić i Ljiljana Smajlović saglasni su u oceni da nakon hapšenja Ratka Mladića Srbiji predstoje dogovori sa EU oko Kosova i da je napredak u pregovorima sa Prištinom novi uslov za kandidaturu Srbije.

“Evropska komisija je već ranije saopštila da hapšenje Ratka Mladića nije uslov sa srpsku kandidaturu’, skreće pažnju za DW Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose. U tom smislu sada, kako kaže, predstoji taj set razgovora oko Kosova. „To ne mora biti ništa negativno. Ali, očigledno je došlo vreme da neki sporazumi moraju da se postignu, i tu ova taktika odugovlačenja ne prolazi. Pretpostavljam da će i Ketrin Ešton morati da preuzme deo odgovornosti, jer bez aktivne uloge Evropske komisije nema izlaska iz trenutnog ćorsokaka, u koji je zapao pregovarački proces, “kaže Janjić. Dušan Janjić naglašava da je hapšenje Mladića svakako pozitivan potez, ali da će za nastavak evropskih integracija tema Kosova biti veoma važna, ili sve važnija. „Još ranije je rečeno da je napredak u pregovorima preduslov za kandidaturu. Pretpostavljam da je i ova prilika iskorišćena da se definiše šta je to napredak u pregovorima. I to je u ovom trenutku maksimum koji se može postići. “Predsednica Udruženja novinara Srbije, Ljiljana Smajlović očekuje da će se od Srbije tražiti da građani Kosova mogu da putuju preko Srbije, iako ona ne priznaje njihova dokumenta, i “da se normalizuju odnosi Kosova i Srbije kao dve susedne, nezavisne države’. Samo priznanje Kosova se neće tražiti, ocenjuje Smajlovićeva, ali će i to jednog dana doći na dnevni red. To svakako neće biti brzo, jer je Srbija ipak još daleko od ulaska u EU, zaključuje Ljiljana Smajlović. „Pretpostavljam da će se od Srbije tražiti mnogo toga kad je status Kosova u pitanju. Odnosno, kad je reč o prihvatanju realnosti da je Kosovo nezavisna država. Ali, to se od nas još neće sada tražiti za ovu narednu stepenicu – kandidaturu za EU. Prema tome, mislim da je sada Boris Tadić čovek koji je ispunio sve želje Ketrin Ešton“, rekla je Smajlovićevačiju izjavu prenosi nemački Dojče vele. Pitanje Kosova je zapravo trebalo da bude u fokusu Ketrin Ešton, ali ga je hapšenje Mladića donekle bacilo u drugi plan. Eštonova je ipak naglasila da je taj dijalog važan za rešavanje praktičnih pitanja za život ljudi. Šef tima srpske vlade za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je tako da Srbija, nakon hapšenja Mladića, ulazi sa novom energijom u dijalog sa Prištinom.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017