Vesti

Ketrin Ešton: Vladavina prava najvažnija za put ka EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doputovala je je jutros na Kosovo. Odmah po dolasku nju je u sedištu kosovske vlade primio premijer Hašim Tači nakon čega je na kratko posetila sedište EULEKS-a a odmah zatim otputovala u Prizren.

Eštonova je, obraćajući se novinarima ispred sedišta EULEKS-a u Prištini, izjavila da svih 27 zemalja članica EU u potpunosti podržava rad EULEKS-a i ciljeve koje ova misija pokušava da ostvari. “Suočavanje sa problemima iz oblasti vladavine prava je zaista važno, kritično važno za budućnost Kosova i ljudi ovde. To je i osnovna veza za vaše ambicije na putu razvoja i napretka ka Evropskoj uniji. Želela sam da budem ovde i saopštim vam da je ekstremno važno da svi podrže misiju i njen rad onako kako mi to činimo u EU’, rekla je visoka predstavnica EU.    Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Prištine i zamenica premijera Kosova izjavila je danas posle sastanka sa Ketrin Ešton da očekuje vrlo brzo “prvi paket dogovara’ sa Srbijom. Tahiri je kazala da je od visoke predstavnice EU dobila uveravanja da je, kako je rekla,   put Kosova ka EU siguran i jasan. Ona je kazala da je Eštonovoj prenela da će Kosovo nastaviti sa sprovođenjem reformi u skladu sa kriterijumima iz Kopenhagena. Tahiri je saopštila da se razgovaralo  o dijalogu Beograda i Prištine i napomenla da su strane postigle napredak u dijalogu i da se uskoro očekuje postizanje sporazuma o slobodi kretanja i telekomunikacijama. Eštonova je iz Prištine sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem otputovala u Prizren.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017