Vesti

Romi iz Albanije prose u Prištini

Pored većine semafora u Prištini stoji po nekoliko prosjaka, mahom romske dece, koji su uglavnom poreklom iz Albanije, saznaje Radio KIM.

Jedan od prosjaka, osmogodišnji I. H. , koji sa porodicom živi u iznajmljenoj sobi u Kosovu Polju, kaže da je u Albaniji život bio mnogo teži i da se s mukom zarađivalo za hleb, dok je od vozača u Prištini lakše isprositi koji cent. “Prvo ih zamolim da im operem šoferšajbnu, i ako odbiju zatražim im koji cent. Većina ipak pristane da mi da 10 ili 20, a ponekad i 50 centi. Na Kosovo sam došao sa porodicom i svi prosimo u različitim delovima grada’, kaže I. H. Njegova majka Fikrija Hasani kaže za KIM da već tri godine redovno dolaze na Kosovo, uglavnom početkom aprila, i da se nada da će ove godine dovoljno zaraditi za ogrev i brašno. “Plašim se policije koja nam brani da prosimo, tako da kad ih vidimo sklonimo se i opet se kasnije vratimo. Ovako bar znam da imam mleko za decu i koji cent u džepu. Ja nerado na ovakav način koristim svoje dete, da svi pružamo ruke i da prosimo dok nam se neko sazali - ali moramo’, kaže Fikrija. Ona dodaje da je prethodnih godina dolazila sa jos tri porodice, koje su takođe privremeno živele na Kosovu.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017