Vesti

EULEKS predstavio izveštaj o aktivnostima sudija

U zgradi EULEKS-a danas je predstavljen godišnji izveštaj o pravosudnim aktivnostima EULEKS sudija tokom 2010 godine.

Izveštaj je predstavila Predsednica Skupštine EULEKS sudija, Marija Đulijana Ćivinini, uz prisustvo zamenika šefa EULEKS-a, Endija Sparksa i sudije EULEKS-a Frančeska Florida. Marija Đulijana Ćivinini je rekla da ima veliku čast da predstavi drugi godišnji izveštaj u trenutku kada odlazi iz misije EULEKS-a i kosovskog sudstva u kojem je radila. “Ove godine smo odlučili da ovaj izveštaj objavimo u javnosti, u njemu ima informacija o svakodnevnom radu sudija iz EULEKS-a i kosovskih sudija, i o tome kako bi informisali građane o krivičnim i građanskim predmetima’, kazala je Đulijana Ćivinini. Endi Sparks je istakao, da danas imamo priliku da predstavimo izveštaj o aktivnostima EULEKS sudija i da obeležimo odlazak Marije Đulijane Ćivinini sa mesta presednika skupštine EULEKS sudija, i tom prilkom joj se zahvaljujem na uspešnom radu u misiji EULEKS-a na Kosovu. “Ovaj izveštaj govori o tome da su se sudije EULEKS-a  u 2010. godini bavili  rešavanjem 87 predmeta, i doneli 80 presuda vezano za korupciju, održali 1050 saslušanja, i tu su kao bi pomogli kosovskim sudijama kako bi ravnopravno učestvovali u donošenju odluka i presuda’, istakao je Sparks. Sparks je istakao na današnoj konferenciji za medije da veliku pažnju privlači i Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici. “Sada tamo rade opet sudije EULEKS-a, i oni nastavljaju da zadovoljavaju pravdu najbolje što mogu, i biće tamo do trenutka dok neuspemo da vratimo domaće sudije i tužioce u taj sud, a nadam se da će se to desiti ubrzo, rekao je Sparks. Sparks je predstavio Frančeska Floridija koji će ubuduće obavljati funkciju predsednika skupštine EULEKS sudija. “Floridi je sudija iz Italije i služio je kao međunarodni sudija pri UN-u u istočnom Timoru od 2002-2005 godine. Radio je kao krivični sudija EULEKS-a u Prištini’, kazao je Saprks.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017