Vesti

Srbi sa KiM različito o hapšenju Ratka Mladića

Hapšenje Ratka Mladića nije bio naš glavni uslov za eventualne evrointegracije već su to dobrosusedski odnosi sa Kosovom, kaže predstavnik SNV-a Milan Ivanović. Petar Miletić iz SLS-a smatra da je Srbija otklonila najveću prepreku na putu ka EU.

Predstavnik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, Milan Ivanović KIM radiju je kazao da hapšenje Ratka Mladića neće značajno izmeniti poziciju Srbije na evropskom putu. Prema njegovim rečima hapšenje će Srbiji pomoći da od EU dobije “virtuelno obećanje’ o datumu prijema, koji se neće dogoditi tako skoro. “Glavni uslov Srbiji za eventualne evrointegracije, odnosno za kandidaturu za članstvo, jeste uspostavljanje dobrosusedskih odnosa ili normalizacija odnosa sa kosovskim institucijama što znači priznanje nezavisnosti Kosova.   Kosovo je glavni uslov, to se danas sve češće javno pominje i to je uslov svih uslova, mislim da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ili bilo koga drugog neće promeniti značajnije poziciju Srbije u svim razgovorima koje trenutno vodi’, kazao je Ivanović. Dodaje da bez obzira na bezuslovno ispunjavanje svih zahteva koji stižu iz Brisela i Vašingtona, datum ulaska Srbije u EU neće doći tako skoro. ’Srbija treba da prihvati otimanje jednog dela svoje teritorije da bi dobila obećanje da će jedne godine, a taj period neće biti tako kratak, dobiti virtualno obećanje da će ući u EU, u kojoj kako vidimo, dešavaju se lančane reakcije ekonomskih kriza i stečaja pojedinih zemalja“, kazao je Ivanović.  Nasuprot Milanu Ivanoviću, podpredsednik kosovske skupštine i generalni sekretar Samostalne liberalne stranke, Petar Miletić smatra da je hapšenje generala Mladića vrlo važan korak za Srbiju i da je hapšenjem otklonjena jedna od najvećih prepreka za integraciju Srbije u EU.  “Rukovodstvo iz Beograda je pokazalo da ima kapaciteta da se nosi sa najvećim problemima, ovo je veliki korak ka EU. Hapšenje generala Maldića je bila međunarodna obaveza koja je morala biti ispunjena,   bilo bi dobro da je to urađeno i ranije i mislim da će od toga najviše koristi imati upravo građani Srbije’, kazao je Miletić. Upitan da li će hapšenje nešto promeniti na relaciji Beograd -Priština - Međunarodna zajednica, Miletić kaže da je dijalog odvojen proces, ali da će Beograd ovim potezom povećati svoj međunarodni kredibilitet. U toku je vanredna sednica Vlade Srbije, kojoj prisustvuje ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, od koga ćemo po završetku sednice, pokušati da saznamo detalje o ovoj sednici.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017