Vesti

Kosovo bez državnih simbola na samitu u Varšavi

Poljski organizatori prihvatili su zahtev Slovačke da na samitu zemalja centralne i jugoistočne Evrope 27. i 28. maja u Varšavi ne bude nikakvih državnih simbola i naziva Kosova kao nezavisne države niti zajedničkih deklaracija sa potpisom predsednice Kosova.

Pošto je zahtev Slovačke prihvaćen, slovački predsednik, Ivan Gašparovič će učestvovati na samitu, rekao je Tanjugu Gašparovičev portparol Marek Trubač. Podsećajući da Slovačka podržava Srbiju i smatra Kosovo delom teritorije Srbije, Trubač je objasnio da je poziv za samit upućen predsednici Kosova Atifeti Jahjagi stvorio prepreku za učešće Slovačke, ali da je problem otklonjen pošto je Poljska prihvatila predlog Slovačke. ’Nismo želeli da učešćem na samitu promenimo stav Slovačke, koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Iz tog razloga smo izneli predlog poljskoj strani i pošto je poljska strana prihvatila naš predlog, možemo da učestvujemo na samitu’, rekao je on. ’Predlog je bio da ne bude nikakvih državnih oznaka, zastave, naziva Republika Kosovo niti ikakve zajedničke deklaracije sa potpisom predsednice Kosova’, kazao je Trubač i dodao da to znači da naziv Republika Kosovo neće biti korišćen ni na stolovima niti u sali za sastanke. Poljski mediji su juče izvestili da Srbija, Slovačka i Rumunija neće učestvovati na samitu zbog toga što će Kosovo biti tretirano kao nezavisna država.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017