Vesti

BBC: Kosovo nije država

Kosovo i Metohija na sajtu britanskog javnog servisa BBC, nema tretman države već ’teritorije’, iako je London, među prvima, priznao samoproglašenu nezavisnost vlasti u Prištini.

Jedan od najposećenijih svetskih Internet portala, u svojoj sekciji ’Profili država’, Kosovo prikazuje pod odrednicom ’teritorije’ koja je jasno izdvojena od rubrike ’Države’, preneo je portal vesti-online. com. Tako se Kosovo i Metohija, u opisu koji daje BBC, našlo u društvu drugih ’teritorija’ - Abhazije, Čečenije, Korzike, Dagestana, Ingušetije, Severne i Južne Osetije, ali i entiteta poput Grenlanda koji je, uz autonomiju, ipak, deo Danske.  BBC Kosovo opisuje kao ’siromašnu teritoriju’ koja je, uglavnom, naseljena Albancima i koja je jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije u februaru 2008. godine. “Teritoriju je odmah priznao SAD, kao i najznačajnije države EU. Međutim, Srbija se, uz podršku svog ’moćnog saveznika Rusije’, obavezala da ne dozvoli samoproklamovanoj republici Kosovo da dobije mesto u Ujedinjenim nacijama’, konstatuje BBC. Kosovo je, takođe, okarakterisano kao teritorija na kojoj su se vekovima razvijali napeti odnosi između Srba i Albanaca. Posle konflikta koji su rasplamsali etničke podele i represije, pokrajinu od 1999. do 2008. godine nadgledao je UN, a pomirenje između albanske većine - koja podržava nezavisnost i srpske manjine - ostaje nedostižno. BBC podseća da je region jedan od najsiromašnijih u Evropi, u kojem je poljoprivreda glavna ekonomska delatnost, iako Kosovo poseduje bogata nalazišta ruda. Etnički Albanci, kojih je oko dva miliona, čine oko 90 odsto ukupne populacije. Oko 100.000 Srba je ostalo na Kosovu, nakon posleratnog proterivanja nealbanaca. Srpska manjina živi na odvojenim teritorijama koje nadgleda NATO. Predstavnici međunarodne zajednice su naveli da su zabrinuti zbog sporog napretka u ostvarivanju prava Srba u pokrajini, piše BBC. Britanski sajt se osvrće i na istoriju ovog regiona koji je bio centar srpskog carstva do sredine 14. veka. Sajt navodi da su Sloveni i Albanci živeli na Kosovu od 8. veka i da Srbi Kosovo i Metohiju smatraju kolevkom svoje države. Kroz vekove, kako se etnički balans menjao u korist Albanaca, Kosovo je postao simbol zlatnog doba Srbije, opisanog u epskim pesmama.  Poraz Srbije u Kosovskoj bici 1389. godine doneo joj je vekove ropstva pod muslimanskom Otomanskom imperijom. Srbija je povratila kontrolu nad Kosovom i Metohijom 1913. godine, kada je ta provincija postala deo Jugoslavije. BBC navodi i ko su savremeni lideri u Prištini, a za Hašima Tačija se, između ostalog, kaže da ’kao bivši lider Dreničke grupe, sumnjiči i za učešće u trgovini ljudskim organima Srba ubijenih tokom konflikta 1999. godine’. Sa druge strane, opisujući Srbiju, britanski sajt u broj stanovnika i površinu uključuje i stanovništvo i površinu Kosova i Metohije. I na priloženim mapama Kosovo je u sastavu Srbije, iako je London, među prvima priznao nezavisnost Kosova.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017