Vesti

Jeremić: Albanci ne pokazuju spremnost na kompromis

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da kosovski Albanci do sada nisu pokazali spremnost na bilo kakav kompromis ali je izrazio očekvanje da će Priština brzo shvatiti da ne može ništa da postigne ’tvrdom lininijom’.

’Postoji samo jedan način da se reši problem - kroz dijalog koji će dovesti do kompromisa. Albanci do sada nisu pokazali spremnost na bilo kakav kompromis. Vrlo brzo, međutim, shvatiće da ne mogu da postignu ništa tvrdom i beskompromisnom linijom i moraće da konstruktivno pristupe dijalogu, ’ rekao je on u intervjuu grčkom listu Eleftorotipiju. On je potvrdio da će biti veoma teško da se završi proces evropske integracije sa otvorenim pitanjem kao što je Kosovo ali Srbija, kako je dodao, ’nema drugi put’. ’Treba da se nađe održivo rešenje i to ne u skladu sa snovima nekih koji žele da se Srbija preda i digne ruke od Kosova. Nemamo ni istorijski, ni etički ili ustavni prostor da učinimo tako nešto, ’ rekao je ministar. Na pitanje da li se pitanje Kosova može povezati sa budućnošću Republike Srpske u BIH u smislu ’duple secesije, ’ ministar je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet svih članica UN ali je izrazio uvernje da će eventualni izostanak reakcije na jednostranu odluku Albanaca na Kosovu da se otcepe, imati velike posledice na globalnom nivou. ’Niko neće moći posle da kaže da neki narodi imaju pravo na otcepljenje, a drugi ne. Ako prođe jednostrani akt onda će mnoge zemlje članice UN biti na testu što se tiče teritorijalnog integriteta. i to razumeju mnoge države koje nisu priznale Kosovo, ’ rekao je on. Osvrćući se na pitanje trgovine ljudskim organima na Kosovu, on je istakao da istraga o tome treba da bude vođena pod mandatom UN a ne EULEKS koji nema jurisdikciju da srpovodi istragu van Kosova. ’Radi se o optužbama za užasan ratni zločin koji je po izveštaju učinjen masovno. Svi ratni zločini koji su izvršeni u regionu istraženi su do sad sa odlukama UN. Ne vidimo zašto bi ovaj put bilo drugačije, ’ rekao je Jeremić. On je objasnio da će istraga morati da se sprovede u različitim zemljama, i podsetio da izveštaj Dika Martija govori o klinici u Albaniji, o turskim lekarima, organima koji su prevezeni u razne balkanske zemlje.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017