Vesti

Žoze Manuel Barozo posetio Gračanicu

Nakon posete Prištini predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo posetio je i Gračanicu.

Predsednik EK je u Gračanici položio kamen temeljac za novu zgradu opštine i obišao manastir Gračanicu. U kratkom obraćanju novinarima Barozo je pohvalio napredak u Gračanici i uopšte na Kosovu. “Prisustvujemo jednom zavrsnom činu, a to je pokretanje izgradnje nove zgrade opštine. Evropska Komisija i Evropska Unija su veoma ponosne što doprinose ovome. Ali važnije od finansijskog doprinosa jeste značaj ovoga za budućnost Kosova i za buducnost Gračanice’, kazao je Barozo. Barozo je istakao da je evropska perspektiva važna ne samo za Kosovo, već za ceo region.  “Mislim da je važno da pokažemo duh pomirenja, da pokažemo konkretan napredak u odnosima zajednica na Kosovu. Veoma je važna evropska perspektiva ove zemlje i ovog regiona posebno u postizanju napretka u odnosima poverenja između različitih zajednica. U pregovorima zajednica od kritične je važnosti kvalitet odnosa u celom regionu’, rekao je Barozo i dodao da sva pitanja treba rešavati na evropski način, a evropski način je, kako je rekao kompromis. Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović istakao je da je za Gračanicu danas veliki dan i da je ovo jasan signal da je Evropa otvorena za nas. “Ovo je pokazatelj da Evropa misli na nas, Evropa danas u Gračanici traži da mi otvorimo svoja srca i svoje živote za evropske vrednosti. Daje nam jasan signal da je otvorena za nas, da samo treba još malo da se potrudimo da nađemo zajedničke interese, zajedničke ciljeve, a implementacija boljeg i sigurnijeg života za sve nas svakako nema alternativu’, kazao je Stojanović. U pratnji Žozea Manuela Barozoa bili su, evropski komesar za proširenje Štefan File, premijer Kosova Hašim Tači i potpredsednici kosovske Vlade Hajredin Kući i Slobodan Petrović.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017