Vesti

Barozo: Problemi u vladavini zakona na Kosovu

Žoze Manuel Barozo izjavio je u Prištini da je svrha njegove današnje posete da potvrdi snažnu posvećenost Kosovu i njegovoj evropskoj perspektivi i poručio vlastima da rade na vladavini zakona i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Predsednik Evropske komisije (EK) Barozo je kazao da je predstavnike kosovskih institucija pozvao da nastave konstruktivno da se angažuju u dijalogu sa Beogradom. „Krajnje je vreme za političare sa obe strane da naporno rade i pronađu trajna rešenja za mnoga teška praktična pitanja sa kojima se suočavaju i Kosovo i Srbi u svakodnevnom životu’, rekao je Barozo, obraćajući se novinarima nakon susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Prištini. Barozo je kazao da je sa kosovskim premijerom i predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom imao “korisne i otvorene sastanke’. ’Kosovo treba da radi na jačanju vladavine zakona i javne admnistacije. Takođe je potrebno da ojača ekonomski program i ja sam pozvao da Vladu da radi sa MMF-om na ovom pitanju’, rekao Barozo i dodao da će EK nastaviti da podržava Kosovo na njegovom evropskom putu. „Obezbedili smo značajnu finanskisku pomoć i stalno vas podržavamo. Kosovo prima najveću pomoć po glavni stanovnika od svih zemalja u svetu, što je jasan i konkretan znak našeg stalnog angažovanja“, rekao je predsednik EK i istakao da Kosovo mora samo sebi da pomogne da bi ostvarilo ciljeve ka EU. “Na vama je da ostvarite potrebne reforme, da poboljšate vladavinu zakona, borite protiv korupcije i organizovanog kriminala“, zaključio je Barozo.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017