Vesti

Inflacija na Kosovu 10, 6 odsto

Inflacija na Kosovu u aprilu ove godine iznosila je 10, 6 odsto i niža je za 0, 2 odsto nego u martu, saopštio je Zavod za statistiku Kosova.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Potrošačke cene u aprilu 2011. godine beleže pad u odnosu na prethodni mesec od 1, 2 odsto, javlja Beta. Niže su cene struje, gasa i drugih goriva, za oko 19 odsto, zbog primene letnje tarife električne energije u periodu od 1. aprila do 30. septembra 2011. godine. To pojeftinjenje cene struje je na indeks potrošačkih cena (IPC) uticalo -1, 5 odsto, precizira statistika. U aprilu su poskupeli hleb i žitarice (0, 9 odsto), a za toliko je skuplje i meso, dok je voće ubeležilo više cene za tri procenta. Martovska stopa inflacije na Kosovu bila je 10, 8 odsto. U aprilu ove godine, u poređenju sa istim mesecom lane, više su cene hleba i žita (za 49 odsto), što je na IPC uticalo pet procenata. Ulja i masti su za godinu dana poskupela za 47, 6 odsto i na IPC je ta korekcija cene uticala 1, 2 odsto. Šećer, džem i konditorski proizvodi skuplji su za 20, 8 odsto, a duvan je za godinu dana poskupeo za preko osam odsto. Meso je skuplje za 4, 6 odsto, a povrće za 8, 9 što je na IPC uticalo 0, 4 odsto. Mleko, sir i jaja su za godinu dana poskupeli za 5, 5 odsto, a kafa, čaj i kakao za 16, 6 odsto. Alkoholna pića su imala korekciju cene od oko 11 odsto, a ugostiteljske usluge za pet odsto.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017