Vesti

B. Stefanović: Sever Kosova neizbežna tema

Pitanje severa Kosova je neizbežna tema, a način na koji se bude regulisalo to pitanje u velikoj meri će odrediti celokupan dogovor o problemu Kosova i Metohije, izjavio je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

’Sever Kosova je realnost koja postoji na Kosovu i Metohiji i ona se ogleda u tome da tamo nema paralelnih institucija, kako se to često prebacuje našoj strani, zato što postoje samo institucije Republike Srbije’, rekao je Stefanović u intervjuu Tanjugu, nakon povratka sa razgovora sa prišrtinskom delegacijom u Briselu. Izjava zamenika premijera Ivice Dačića o razgraničenju kao jedinom rešenju za problem Kosova i Metohije, ni na koji način, smatra Stefanović, ne utiče na pregovarački proces i ne može da izazove negativne posledice u tom procesu. ’To je legitimni politički stav jednog važnog političkog činioca u Beogradu. Sa druge strane, postoji, čini mi se, jasna slika i kod nas i u međunarodnoj zajednici da sever Kosova kao jedan specifikum kosovskog miljea mora da ima adekvatno rešenje koje će da zadovolji potrebe ljudi koji tamo žive, a time omogućiti i rešavanje celokupnog kosovskog problema’, rekao je Stefanović. On podseća da je i ranije govorio ’da sever Kosova i Metohije jeste ključaonica kroz koju može da se ili zaključa, ili otključa pitanje Kosova’. ’Za nas sever Kosova i Metohije može da se rešava kao jedno nedeljivo pitanje. Svi pokušaji da se problemi koji tamo postoje, a koji nisu mali, mada postoje veliki problemi i južno od Ibra, dakle pokušaji da se stvari reše parcijalno, neće imati našu podršku, jer bi to obesmislilo specifičnost severa Kosova i Metohije o kojem sam pričao’, kazao je Stefanović. Prema njegovim rečima, četvrta runda dijaloga s Prištinom bila je možda najuspešnija do sada, ali se i ovog puta moglo videti kako prištinski tim, insistiranjem da neka rešenja budu dopunjena elementom sa vidno naznačenom ulogom njihove institucije, u stvari insistira na status. Najavljujući sledeći sastanak, najverovatnije polovinom juna, šef beogradskog tima je rekao da to može biti dobra prilika da neke od tema najzad budu zaključene. ’Ako to bude katastar, ili sloboda kretanja, jasno nam je da svi možemo da se složimo da je to jedna vrlo pozitivna stvar koja, u krajnjem slučaju, može da nam otvori vrata za rešavanje mnogo težih i kompleksnijih stvari koje su pred nama’, zaključio je Stefanović.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017