Vesti

P. Arlaki: EULEKS se finansira novcem evropskih poreskih obveznika

Italijanski poslanik Pino Arlaki uputio je Evropskoj komisiji (EK) pet poslaničkih ’pitanja za pismeni odgovor’, u kojima traži objašnjenje zašto se novcem evropskih poreskih obveznika finansira ’neefikasna’ pravosudno - policijska misija EU na Kosovu (EULEKS).

Arlaki je u Evropskom parlamentu (EP) član grupe socijalista od kojih je, kako rekao za ’Vesti’, dobio podršku za predlog da Spoljnopolitički odbor EP imenuje izvestioca o radu EULEKS-a. Arlaki nam je objasnio da sada, po proceduri, socijalistička grupa u EP treba da podnese predlog Odboru za spoljnu politiku EP za imenovanje izvestioca. “To bi trebalo da se dogodi uskoro. Kakve god bile razlike među poslanicima, po mojoj oceni, raspoloženje za usvajanje ovakvog predloga postoji. Većina u odboru za spoljnu politiku smatra da stvari treba da se razjasne u vezi sa navodima iz izveštaja Marti’, rekao je Arlaki. Jedan od njegovih motiva da EK uputi svoja nimalo prijatna pitanja bio je i podatak da EULEKS poreske obveznike u EU košta 150 miliona evra godišnje. “Italijanska Agencija za borbu protiv mafije, koja je po mnogo čemu slična EULEKS-u, košta tri puta manje. Kako je to moguće? Pa Kosovo je znatno manje od Italije. To nije normalno’, kaže Arlaki za ’Vesti’.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017