Vesti

Obuka za pravne stručnjake na Kosovu

Radnici tužilaštva i sudova iz Prištine, Peći, Prizrena i Gnjilana učestvuju danas na četiri sesije obuke za pristupanje i pretraživanje materijala Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Dvodnevni kurs, koji sprovodi Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, je deo projekta „Pravda i ratni zločini“ koji predvodi OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), a finansira Evropska unija. U saopštenju dostavljenom KIM radiju je navedeno da projekat ima za cilj jačanje kapaciteta pravnih stručnjaka u regionu za rad na složenim predmetima ratnih zločina.  „Kosovski pravosudni institut podržava ovu inicijativu obučavanja i ponosan je što je organizuje zajedno sa projektom „Pravda i ratni zločini“. Neophodno je da domaće osoblje stekne ovakav vid ekspertize, “ izjavio je Lavdim Krasnići, direktor Kosovskog pravosudnog instituta.  Khaldoun Sino, v. d. šefa Kancelarije za vezu EK na Kosovu je izjavio da je rad na predmetima ratnih zločina među najefikasnijim načinima za stabilizaciju i ostvarivanje trajnog pomirenja u regionu. „Kao takva, ova obuka je korak napred u pravom smeru, “ kazao je Sino.  Romana Švajger, regionalni koordinator projekta „Pravda i ratni zločini“ je dodala da ovaj kurs pomaže domaćem osoblju da nauči kako da pristupi javno dostupnom materijalu ukoliko im bude potreban za domaća suđenja i kako da zatraže od Tribunala da im dostavi dodatni materijal koji nije objavljen na Internet stranici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.  Projekat „Pravda i ratni zločini“ je regionalni projekat vredan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava u partnerstvu sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, Međuregionalnim institutom UN-a za istraživanje kriminaliteta i pravdu i misijama OEBS na terenu.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017