Vesti

Gračanica: Obrazovni centar pomaže edukaciju romske dece

Romski obrazovni centar, koji već 8 godina neformalnom edukacijom pomaže romskoj deci da savladaju školsko gradivo, trenutno se suočava sa problemima viška zainteresovanih volontera i manjka sredstava.

Koordinator ovog centra Afrim Osmani tvrdi da je obrazovanje romske dece vrlo važno, s obzirom da malo njih završi školu, pa tako ostanu i bez škole, kao i bez posla. ’Svako dete je dobrodošlo i neograničeno je vreme koliko deca mogu ostati u obrazovnom centru, jer pored obrazovanja imamo i razne zabavne aktivnosti gde na taj način želimo da budemo bliski sa decom. Imamo 17 radnika koji aktivno rade na polju obrazovnih programa, imamo i volontere. Velika je želja mladih Roma iz Gračanice da budu volonteri kod nas ali zbog nedostatka fondova centra nismo u mogućnosti da primimo još radnika’, kazao je Osmani gostujući u emisiji ’Glas Roma’ na KIM radiju. Inače, ovaj neformalni obrazovni centar pohadjaju deca od predškolskog uzrasta do 8. razreda, pa u različitim terminima realizuju različite obrazovne kao i zabavne aktivnosti, shodno uzrastu. Registrovano je oko 90 romske dece koja redovno dolaze, a redovnim praćenjem ocena u školama uočeno je i ’zadovoljavajuće poboljšanje’ uspeha romske dece. U skladu sa školskim zahtevima centar radi na poboljšanju učenja pojedinih predmeta. “Važno je uspostaviti dobru saradnju sa decom, i samim tim ukazati na to da smo mi tu za njih, da pomažemo u izradi domaćeg zadatka, i objašnjavamo lekcije koje su radili, ’ kaže Osmani. Jedan od roditelja, Sead Demiri iz Gračanice, kaže za KIM radio da je ovaj centar pomogao da i njegovoj deci, i da postoji veoma dobra saradnja kao i uspeh u školi. “S obzirom da svaki dan radim ja nemam vremena da posvetim deci u pomoci oko škole. Mislim da moja deca vide centar kao njihovu drugu kuć, gde mogu da puno nauče od nastavnika koji rade sa njima. ’ Romski obrazovni centar u Gračanici osnovan je pre 8 godina na inicijativu grupe mladih Roma iz ove opštine.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017