Vesti

Š. Malići: Podela Kosova je nerealna ideja

Kosovski analitičar Škeljzen Malići ocenio je da o podeli Kosova kao ’kompenzaciji’ ne govori samo potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić, već i drugi srpski zvaničnici, ali da ideja ne može da se ostvari i da nema podršku ni Evropske unije ni SAD.

’Nije samo Dačić, skoro svi visoki srpski zvaničnici govore o nekoj fer soluciji za Kosovo, da treba da se kompenzuje i da nije dobro da jedna strana dobije sve, a druga ništa’, rekao je Malići agenciji Beta. ’To je predsednik Srbije Boris Tadić nekoliko puta ponovio, a i drugi političari. Postoji ta opcija, nekima izgleda kao pragmatična, ali mislim da ne može da se ostvari’, rekao je Malići. Ta ideja, prema njegovim rečima, izgleda kao efektivna i “može za kratko vreme da se postigne neki dogovor, ali ni Brisel ni Vašington ne mogu da je prihvate kao princip za rešavanje, zato što se onda otvaraju neka druga pitanja’. Prema Malićiju, iako ima mišljenja da je već napravljen takavpresedan kada je izvedena intervencija na Kosovu i kada su velike sile priznale nezavisnost Kosova, međunarodni faktori su isticali da je to bila posledica veoma specifičnog razvoja i da je to bio ’slučaj za sebe’. ’Mislim da i za podelu važi isti princip. To bi moglo eventualno da se desi ako Srbija prizna Kosovo pa se onda dve države dogovore da nekako promene granice. To je već neki bilateralan dogovor koji možda može da se postigne u budućnosti’, rekao je Malići za Betu.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017