Vesti

Veći broj studenata na Prištinskom univerzitetu

Na Prištinskom univerzitetu sa sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, ove godine povećana je kvota za upis na prvu godinu akademskih studija za 14 procenata.

Rektor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević, izjavio je Tanjugu da će se o trošku države u Kosovskoj Mitrovici, tokom ove školske godine, školovati 1. 034 brucoša, masters će imati priliku da upiše 234 kandidata, dok će na doktorskim studijama biti upisano njih 14. „Posebno raduje to što je država Srbija povećala procenat izdvajanja iz budžeta za korisnike usluga akademskog nivoa, i da je Prištinski univerzitet dobio povećanje od 13, 5 procenata, što je jako dobar primer o tome, kako država vodi računa o mladim ljudima, koji se edukuju u Kosovskoj Mitrovici, “, rekao je Vitošević. Studenti koji ove godine ne steknu pravo na upis na fakultete o trošku države, po preporuci Ministarstva prosvete, za školarine neće izdvajati više novca nego što je to bio slučaj prošle godine, rekao je Vitošević. On je dodao, da Univerzitet osim kvaliteta za 70 akreditovanih studentskih programa, garantuje i za diplome koje izdaje svršenim akademcima, ističući da je proces kontrole kvaliteta uključena i evropska univerzitetska asocijacija. Prištinski Univerzitet je kao član konferencije Univerziteta Srbije i Evropske univerzitetske asocijacije i potpisnik Magna karte Univerziteta, uspeo da svoje diplome stavi u ravan sa sistemom visokog obrazovanja u Srbiji i Evropi, istakao je Vitošević. Prištinski Univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ima 11.000 studenata.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017