Vesti

Stefanović: Razgovaraće se i o severu

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kaže da problem severa Kosova neće nestati samo po sebi već da se mora rešavati pregovorima. On najavljuje da će ponovo posetiti Prištinu “jer je to grad Srba”.

„Do sada smo pravili male korake, rešenja su teško dostižna, ali svaki put se oseti da smo blizu zatvaranja nekih od najvažnijih tema koje smo otvorili. A, konkretnih dogovora biće kada budemo mogli da objavimo da smo precizno rešili, recimo, problem katastra, matičnih knjiga, struje, slobode kretanja’, ovo za ’Novosti’ kaže šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, posle upravo završene četvrte runde dijaloga sa Prištinom, koja je održana u Briselu. On je kazao da je prištinskoj delegaciji predlagan način da se reši problem kretanja građana koji žive na KiM, registarskih tablica, upotrebe mobilnih telefona ili snabdevanja električnom energijom i regulisanje rada srpske kompanije. Stefanović je rekao da Priština nije trenutno u stanju da razgovara o podeli Kosova. “Mislim da u ovom momentu nisu spremni da otvore tu temu. Ali, siguran sam da ćemo razgovarati o severu Kosova, zato što je to ključni faktor u rešavanju kosovskog problema. Samim tim, uz rešavanje ovih takozvanih sitnijih pitanja, siguran sam da ćemo doći i do krupnijih, koja na trajni način regulišu naš odnos sa Prištinom. Jer, problem severa neće nestati. On mora da se reguliše jedino onako kako može, kroz naš dogovor. Ako prištinska strana nastavi da negira tu realnost, to neće pomoći rešavanju problema na terenu’, rekao je on. Stefanović je najavio da će pononovo posetiti Prištinu. “Priština je moj grad, a još više je grad Srba, njih više od 40.000 koji su odatle proterani. Iako je cena da pomognemo da se ti ljudi vrate i dobiju svoju imovinu, nije teško da idem koliko god puta je potrebno, pa makar zbog toga trpeo i određene neprijatnosti’, rekao je šef srpskog pregovaračkog tima u intervjuu “Novostima’.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017