Vesti

Laboratorija Doma zdravlja nastavlja sa radom

Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici uz pomoć novog aparata za biohemijske analize ponovo pruža usluge stanovništvu centralnog Kosova i Metohije.

Usled kvara na aparatu, prethodne tri nedelje laboratoija nije funkcionisala, pa su pacijenti bili primorani da analize krvi rade u privatnim klinikama u Ajvaliji, Prištini ili da putuju za Kosovsku Mitrovicu.   Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković kaže da je pritisak stanovništva bio veliki, jer aparat nije radio gotovo tri nedelje. “Stari je na popravci a trenutno se testira potpuno nov aparat. Ranije smo imali od 70 do 90 pacijenata dnevno a to mašina koja ima vek trajanja nije mogla da izdrži i prosto došlo je do kvara. Bolest nažalost ne trpi toleranciju, posebno neka oboljenja koja traže hitnu intervenciju. Baš zato, mislim da smo morali da se solidarišemo i da nam ovdašnje zdravstvene institucije priteknu u pomoć“, rekla je Trajković za Radio Gračanicu. Šef laboratorijske dijagnostike Neško Sekulić je izjavio da će novi aparat poboljšati kvalitet i brzinu laboratorijske dijagnostike, istakavši da se na ovom  aparatu mogu raditi ne samo standardne već i neke analize koje se rade u bolničkim uslovima. Služba za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja Gračanica je tokom 2010. godine imala ukupno 13. 260 analiza.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017