Vesti

Šef EULEKS-ovog pravosuđa stiže u Beograd

“EULEKS je nadležan i sposoban da istraži navode o trgovini organima iz izveštaja Dika Martija”, izjavio je šef misije EU za pravosuđe na Kosovu Silvio Bonfilji koji danas putuje u Beograd.

On je rekao i da je preliminarna istraga tog slučaja u toku. ’EULEKS već vodi preliminarnu istragu (o navodima iz izveštaja). Kada su počinioci i žrtve sa Kosova, EULEKS ima ingerencije, a naše nadležnosti su isključive i kada je reč o ratnim zločinima i zločinima organizovanog kriminala’, kazao je Bonfilji. Inače, Bonfilji danas odlazi u Beograd gde će učestvovati u tehničkim razgovorima s predstavnicima Ministarstva pravde o unapređenju regionalne saradnje na polju pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala. Međutim, prema rečima ovog evropskog zvaničnika, kosovske institucije nisu spremne da se bave ratnim zločinima, ali smatra da će se u budućnosti odnos po tom pitanju promeniti. Navodeći da EULEKS trenutno sudi i u slučajevima zločina počinjenih van Kosova, Bonfilji je odbacio navode da ta misija nema ingerencije da vodi istragu van Kosova - a samim tim i u Albaniji gde su, kako je ukazano u izveštaju, otetim Srbima vađeni organi. ’Trenutno sudimo u slučajevima zločina počinjenih van Kosova, nad kojim takođe imamo ingerencije, prema tome, EULEKS defintivno ima ingerencije za taj slučaj’, kazao je Bonfilji. Ocenjujući da EULEKS ima ’izvanredan sistem za zaštitu svedoka’, s kojim sa lakoćom može da vodi istragu, on je negirao ocene pojedinih zvaničnika da na Kosovu ne postoji odgovarajući sistem zaštite svedoka i da zato Marti dokaze iz izveštaja nije prosledio EULEKS-u.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017