Vesti

Vlada Kosova o novom ministarstvu, nestalima i novcu

Na današnjoj sednici Vlada Kosova donela je odluku o osnivanju Ministarstva za dijasporu. Vlada je usvojila i godišnju platformu obaveštajne i bezbednosne politike i odobrila nacrt zakona o nestalim licima, a doneta je i odluka o raspodeli sredstava članovima delegacije koja pregovara sa Beogradom.

Na sednici Vlade Kosova kojom je presedavao premijer Hašim Tači, doneta je odluka o osnivanju novog ministarstva za dijasporu, navodi se u saopštenju koje dostavljeno KIM RadijuTači je istakao da će se novo ministarstvo baviti svim potrebama ljudi koji žive u dijaspori. „Ministarstvo za dijasporu će biti adresa za interese naših sunarodnika koji žive van Kosova, ovim ministarstvom će oni ojačati vezu sa svojom domovinom“, rekao je Tači.  Vlada je takođe usvojila odluku o raspodeli sredstava u iznosu od 541.000 evra, za pokriće troškova kosovske delegacije u tehničkim razgovorima između Kosova i Srbije. Na sednici Vlade,   takođe je  usvojena i platforma koja ima za cilj „određivanje strateških zadataka u oblasti bezbednosti i zaštite osnovnih vrednosti i interesa na Kosovu, zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka“. Usvojen je i nacrt definisanja ovlašćenja i odgovornosti Komisije Vlade za nestala lica, koji reguliše pravo porodica da saznaju sudbinu lica nestalih na Kosovu 1998-1999. godine.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017