Vesti

Uključena struja školi u Rapči

Osnovnoj školi u Rapči je uključena struja posle više od četiri meseca. Ovoj školi, gde se nastava izvodi po planu i programu Republike Srbije, struja je isključena zbog toga što, kako je tada objašnjeno iz KEK-a škola nema energetsko brojilo i ne može ga imati jer radi prema „paralalnom sistemu Republike Srbije“.

Kao što je, bez najave i obrazloženja, isključena januara ove godine struja je juče isto tako bez najave uključena OŠ u Rapči gde se izvodi nastava za oko stotinu učenika prema planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije. Direktor ove prosvetne ustanove, Hamit Isljami, izjavio je KIM radiju da je prema njegovim saznanjima taksu za priključenje brojila platila opština Drgaš koja radi po kosovskom sistemu. „Školi je juče uključena struja. Čuo sam da je uplaćena ta taksa za brojilo i da je na taj način rešen problem. Taksu je platila kosovska opština Dragaš koja inače plaća struju za škole. Niko nas nije službeno obavestio jer oni s nama retko kad kontaktiraju“, rekao je Isljami i napomenuo da se svih ovih meseci nastava redovno odvijala bez obzira na poteškoće oko isključenja struje. U pismenom odgovoru, koji je uprava KEK-a dostavila KIM radiju pre dve nedelje, navodeno je da osnovna škola u Rapči ne poseduje energetsko odobrenje( dozvolu) i da ne želi da ga ima te da je zbog toga ovoj školi isključena struja. “Mi smo stupili u kontakt sa direktorom za obrazovanje u Dragašu, i ona nam je dala do znanja da ova škola radi prema paralenom sistemu Srbije i da ne želi da bude u okviru Ministarstva obrazovanja Kosova u Dragašu. Zato se ne mogu uključiti u električnu mrežu sve dok ne poseduju energetsku dozvolu’ navodeno je  u obrazloženju KEK-a.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017