Vesti

E. Hodžaj: EULEKS da istraži navode

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj pozvao je sve strane da dostave dokaze tužiocima EULEKS-a, kako bi ta misija ispitala optužbe koje je u svom izveštaju o trgovini ljudskim organima izneo izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Kosovo podržava EULEKS misiju i vidi je kao svog partnera, rekao je Hodžaj u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Fonet. “Vlada Kosova smatra da EULEKS može da istraži navode iz izveštaja Dika Martija i naglasio da ta misija ima resurse i kapacitete da donese promene na Kosovu, uspostavi vladavinu prava, obezbedi efikasnu borbu protiv korupcije i ispita optužbe iznete u Martijevom izveštaju’. Hodžaj je članicama SB UN preneo da Srbija nastavlja da opstruira učešće Kosova u Sporazumu o slobodnoj trgovini u regionu (CEFTA). “Srbija nastavlja da blokira naše proizvođače da prodaju svoju robu Srbiji, iako smo predlagali različita rešenja za to pitanje’, rekao je Hodžaj. On je istakao da je nezavisnost Kosova u protekle tri godine donela mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Prema njegovim rečima, Kosovo je u proteklih nekoliko meseci prošlo kroz izborni proces, formiranje vlade i ustavnu krizu, koja je završena izborom nestranačke ličnosti, Atife Jahjage, za predsednicu države. Posle izbora, istakao je Hodžaj, formirana je dinamična, multietnička vlada, u kojoj učestvuju i predstavnici Srba. Prvi put u istoriji Kosova, zamenik premijera i tri ministra su iz srpske zajednice, rekao je Hodžaj i istakao da je zadovoljan što je više Srba učestvovalo na ovim izborima, nego onima u organizaciji Srbije u nekim delovima Kosova. Hodžaj je upozorio da u nekim delovima zemlje paralelne srpske institucije nastavljaju nelegalno da deluju. Vlada Kosova je, podsetio je on, imenovala Editu Tahiri za šefa pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom. Dijalog je dobra prilika da iza sebe ostavimo prošlost i okrenemo se budućnosti, u kojoj će Kosovo i Srbija, kao jednake i nezavisne države, biti deo Evropske unije, naglasio je Hodžaj. Hodžaj je rekao da Kosovo želi kreativna rešenja za probleme kao što su sloboda kretanja, dokumenta i priznanje Kosova kao jedinstvenog pravnog prostora.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017