Vesti

Amnesti Internešenel zabrinut što nema nezavisne istrage

Istraživač organizacije za ljudska prava Amnesti Internešenela (AI) za Balkan Šon Džons izjavila je Tanjugu da je ova organizacija zabrinuta što tvrdnje o trgovini organima na Kosovu nisu nezavisno istražene.

’AI je veoma zabrinuta zbog niza problema na Kosovu, uključujući diskriminaciju manjina, nekažnjenost ratnih zločina, ali i zbog nedovoljne zaštite svedoka i činjenice da tvrdnje iz izveštaja (izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija o trgovini ljudskim organima nisu nezavisno istražene’, kazala je ona. Džonsova napominje da ova organizacija zasad nema konkretan stav prema predlogu Srbije za nezavisnu istragu pod okriljem Saveta bezbednosti UN, iako se od početka zalaže za brzu i nezavisnu istragu Martijevih navoda. ’Premda smo se zalagali za brzu, nezavisnu i efikasnu istragu ovih tvrdnji, a u decembru smo podržali apel senatora Martija da se Euleksu obezbede svi neophodni resursi, uključujući efikasni program zaštite svedoka, nemamo konkretan stav prema srpskom predlogu koji tek treba da razmotri Savet bezbednosti UN’, kaže ona. “Diskriminacija manjina je veliki problem i to se odnosi na sve manjine, pa i na srpsku i na severu i u enklavama. Situacija nije bolja ni kada je reč o povratnicima’, smatra Džonsova. ’Šokirana sam da srpski povratnici na Kosovo još uvek moraju da primaju humanitarnu pomoć od nevladinih i drugih organizacija koje pokušavaju da im pomognu, ’ rekla je ona. Izveštaj tretira Kosovo kao deo Srbije u poglavlju pod naslovom ’Srbija uključujući Kosovo. ’ Osnovna zamerke ove organizacije za Srbiju tiču se obećanja koja je vlada dala na planu ljudskih prava ali ih nije ispunila. U izveštaju od 400 stranica dat je pregled stanja ljudskih prava u 157 zemalja, uključujući slučajeve ograničenja slobode govora u najmanje 89 zemalja, torture i zlostavljanja u najmanje 98 zemalja i nefer suđenja u 54 zemlje.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017