Vesti

Održana sednica SB UN-a o Kosovu

U Njujorku je sinoć održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, na kojoj je Vuk Jeremić zatražio pokrenuo zvaničnu inicijativu za sprovođenje nezavisne istrage pod okriljem UN o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Većina predstavnika zemalja članica SB podržala napore da se sazna istina.

Na redovnoj sednici razmotren je najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, a zatim je bilo reči i o inicijativi Srbije da se pod pokroviteljstvom UN sprovede nezavisna istraga o ilegalnoj trgovini ljudskim organima u pokrajini. Podnoseći tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN, šef UNMIK-a Laberto Zanijer je podsetio na zahtev Srbije da se formira nezavisni mehanizam pod okriljem UN koji bi ispitao navode iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija. “UNMIK je, ako se donese takva odluka, u potpunosti spreman da sarađuje u takvoj istrazi’, dodao je on. Zanijer je, takođe, podržao proces dijaloga Beograda i Prištine, ističući da je za dugoročni mir I stabilnost u regionu značajno da mu obe strane priđu konstruktivno. “Nadam se da će Priština i Beograd pokazati rešenost da u konstruktivnom duhu nađu rešenja za sva relevantna pitanja i za probleme svih zajednica, kao i da stvore bolje uslove za pomirenje, koje će pomoći napredak regiona ka evropskim integraciijama’, rekao je šef UNMIK-a, a odmah posle njega reč je imao šef srpske diplomatije. ’Nijedna postojeća institucija ne bi bila u stanju da sprovede sveobuhvatnu istragu ili da obezbedi saradnju svih potrebnih strana. Samo mehanizam koji bi stvorio Savet bezbednosti bi to mogao da izvede. Bez toga oni za koje se sumnja da su učesnici ilegalne trgovine organima mogli bi da ostanu izvan domašaja’, poručio je Jeremić na Ist riveru. To je naš zajednički cilj, rekao je Jeremić, dodajući da postoji samo jedan put napred - a on ’zahteva delovanje Saveta bezbednosti’. Jeremić je istakao da Srbija neće odustati, niti će se povući sve dok ’puna istina o onome što se dogodilo ne bude otkrivena’ i ukazao da je Srbija prosledila SB UN formalni predlog za spovođenje ove istrage. ’To je naša svečana obaveza prema svim žrtvama ovih užasnih nečovečnih postupaka, i njihovim porodicama. Ne smemo ih izneveriti’, rekao je srpski ministar. U raspravi u Savetu bezbednosti posle izlaganja šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, predstavnici zemalja članica SB podržali su  napore da se sazna istina o nelegalnoj trgovini ljudskim organimana Kosovu, ali su ostali podeljeni oko toga ko bi trebalo da sprovede tu istragu. Rusija, Kina, Indija, Gabon, Nigerija, Brazil podržale su inicijativu Srbije da se formira posebno istražno telo pod okriljem UN koje bi se bavilo navodima o trgovini organima, sadržanim u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija. SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska založili su se da tu istragu sprovede misija EU na Kosovu, dok je Portugalija dala punu podršku EULEKS-u, ali je ocenila da je zbog ozbiljnosti optužbi koje je izneo švajcarski senator Marti u svom izveštaju potrebno ostati otvoren za svaku buduću akciju koju bude zahtevala istraga.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017