Vesti

Vlada Kosova osudila nasilne demonstracije u Prištini

Kosovska vlada snažno osuđuje nasilje protiv kosovskih institucija tokom posete Borislava Stefanovića Prištini.

Prilikom protesta pristalica ’Samoopredeljenja’ povređeno je nekoliko desetina policajaca i demonstranata, nekoliko osoba je privedeno, a polupano je desetak vozila kosovske vlade. U saopštenju se, međutim, ne spominju incidenti koje doživeo šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištini, čiji je auto dvaput napadnut tokom posete Prištini, prenosi B92. ’Miran izraz nezadovoljstva i protest je demokratsko i ustavno pravo svih građana Kosova. Vršenje nasilja nad organima bezbednosti Kosova je neprihvatljivo. Takva dela pokazuju da ova politička grupacija, kao u prošlosti, nije odustala od nasilja za postizanje svojih političkih ciljeva’, navodi se u saopštenju vlade. Vlada Kosova ističe da će svima stanovnicima Kosova osigurati bezbednost. U saopštenju se takođe izražava uverenje da će proces dijaloga rezultirati ’uzajamnim priznavanjem Kosova i Srbije i njihovom integracijom u EU i NATO’. Šef srpskog pregovaračkog tima je u izjavi izrazio žaljenje što su njegovi razgovori u Prištini protekli u senci nasilja i naveo da je auto u kojem se on vozio kamenovan, ali da se sve dobro završilo. Ovi incidenti su dokaz podeljenosti u kosovskom političkom društvu i ne idu u prilog adekvatnom vođenju dijaloga i konstruktivnom nalaženju rešenja, naglasio je Stefanović.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017