Vesti

Đentilini, Tači: Radićemo na približavanju Kosova EU

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini sastao se danas u zgradi Vlade u Prištini sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Novi međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Fernando Đentilini izjavio je da je njegov osnovni zadatak uspostavljanje jačeg i dugoročnijeg prisustva EU na Kosovu. Đentilini je kazao da EULEKS, Kancelarija EU i Kancelarija međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu rade sa kosovskim institucijama na istom zadatku, a to je približavanje Kosova EU. „Moja glavna dužnost je da se pripremim za jače i dugoročnije prisustvo EU na Kosovu. To je u skladu sa odredbama Lisabonskog sporazuma, posebno kada se ima u vidu evropska perspektiva Kosova“, kazao je Đentilini. Premijer Kosova Hašim Tači je nakon sastanka sa Đentilinijem kazao da je Kosovo, pošto je preuzelo sve odgovornosti, na sigurnom evropskom putu. Prema njegovim rečima, prisustvo međunarodnog civilnog predstavnika će pomoći da se odnosi Kosova i EU unaprede. „Mi ćemo sarađivati radi bolje, demokratske, mulietničke i evropske budućnosti Kosova na osnovu demokratskih standarada i kriterijuma. Imamo u vidu i da su vladavina zakona i dobrosusedski odnosi sa zemljama u regionu preduslov za evropske integracije“, kazao je Tači. Fernando Đentilini izabran je prošle nedelje za specijalnog predstavnika EU na Kosovu. Đentilini je na tom mestu zamenio Pitera Fejta kome je mandat istekao 30. aprila. Ovu dužnost Đentilini će obavljati tri meseca.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017