Vesti

Savet bezbednosti o Kosovu

Izveštaj Generalnog sekretara UN o Kosovu tema je sednice Saveta bezbednosti u Njujorku. U izveštaju šefa UN naglašeno je da je neophodna temeljna i nezavisna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, sa snažnim programom zaštite svedoka i punom saradnjom svih strana.

Savet bezbednosti UN razmatraće u Njujorku redovni tromesečni izveštaj Generalnog sekretara UN o Kosovu. Prethodno je generalni sekretar UN Ban Kimun prosledio članicama Saveta bezbednosti zahtev Srbije da to telo UN pokrene istragu po navodima iz izveštaja izvestioca Dika Martija.  Ban Ki Mun je u svom najnovijem tromesečnom izveštaju istakao da je potrebna temeljna, nepristrasna i nezavisna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, sa snažnim programom zaštite svedoka i punom saradnjom svih strana. Šef UN-a je podržao istragu, ali i naglasio da će UN u potpunosti sarađivati u takvoj istrazi, ukoliko bi bila sprovedena.  U delu izveštaja, koji je potpisao šef EULEKS-a Gzavije de Marnjak naveo je da je misija EU pokrenula preliminarnu istragu o Martijevim navodima, kao i da je spremna da odgovori na sve izazove ovakvog slučaja, uključujući zaštitu svedoka, odgovarajuće objekte, procenu rizika i osoblje. Predlog Srbije nije formalno na dnevnom redu sednice, ali ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ranije najavio da će pokrenuti razgovor o inicijativi Srbije, koju je u međuvremenu podržao generalni sekretar UN. ’Predlog Srbije je postao zvaničan dokument Saveta bezbednosti, tako da će sutrašnji skup na izvestan način predstavljati početak razmatranja te inicijative, bez obzira što on nije uvršten u dnevni red’, ocenio je šef srpske misije pri UN Feodor Starčević, prenosi RTS. O toj temi se u Savetu bezbednosti UN već razgovaralo u februaru, kada je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić najavio inicijativu Srbije. Na toj sednici, četiri članice Saveta bezbednosti UN smatrale su da je dovoljno da se istragom o trgovini ljudskim organima bavi EULEKS. Sednici u Njujorku će, kako je najavljeno, prisustvovati i ministar inostranih poslova Kosova, Enver Hodžaj. Predstavnici Kosova po pravilu ovakvim sednicama prisustvuju u ’ličnom svojstvu, ’ na poziv jedne od članica, na osnovnu člana 39 pravila procedure Saveta bezbednosti.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017